Mindig izgalmas, amikor az ember grillen süti a desszertet. Az illatok, az állag mindenkit meg tud lepni, hiszen még most is sokan a grillt, a húsok sütésével azonosítják.

 

 

 

Kegben készült aranygaluska

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 4

Kegben készült aranygaluska

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 100 g vaj - olvasztott
  • 250 g dióbél
  • 150 g cukor
  • 100 g olvasztott vaj

Elkészítés:

 

Az élesztőt felfuttatom 1 dl tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel.

Amikor az élesztő felfutott a liszthez keverem és hozzá adom a tojások sárgáját, a vajat a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót és a maradék  tejet

Lágy tésztát dagasztok belőle és 40 percre meleg helyre teszem, hogy a duplájára kelhessen. Amikor megkelt 1 cm vastag lappá nyújtom és egy kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A „galuskákat megforgatom olvasztott vajban majd a darált dió és cukor keverékében.

Kivajazott formába teszem és még 10-15 percig hagyom kelni.

Közben a KEG-et begyújtom és a pároló szettet betéve 170-180 fokra fűtöm fel. A rácsra egy pizzakövet teszek és erre kerül a tortaforma.

kb 40 percet sütöm, míg a teteje is aranybarna lesz. Vanília sodóval tálalom.