Mindig izgalmas, amikor az ember grillen süti a desszertet. Az illatok, az állag mindenkit meg tud lepni, hiszen még most is sokan a grillt, a húsok sütésével azonosítják.
Kegben készült aranygaluska
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 2 db tojás sárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 100 g vaj - olvasztott
- 250 g dióbél
- 150 g cukor
- 100 g olvasztott vaj
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom 1 dl tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel.
Amikor az élesztő felfutott a liszthez keverem és hozzá adom a tojások sárgáját, a vajat a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót és a maradék tejet
Lágy tésztát dagasztok belőle és 40 percre meleg helyre teszem, hogy a duplájára kelhessen. Amikor megkelt 1 cm vastag lappá nyújtom és egy kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A „galuskákat megforgatom olvasztott vajban majd a darált dió és cukor keverékében.
Kivajazott formába teszem és még 10-15 percig hagyom kelni.
Közben a KEG-et begyújtom és a pároló szettet betéve 170-180 fokra fűtöm fel. A rácsra egy pizzakövet teszek és erre kerül a tortaforma.
kb 40 percet sütöm, míg a teteje is aranybarna lesz. Vanília sodóval tálalom.