- írta: Peitli Csilla
A július 2-án megrendezett Gasztro Grill Fesztiválon Kecsedi Dávid, a JD'S BBQ fűszerkeverékek megálmodója három izgalmas fogással várta a grillezés szerelmeseit. Íme az ínycsiklandó burritója!
Barbacoa stílusú Burrito Angus marhapofából, fűszeres rizzsel, salsa-val
írta: Kecsedi Dávid
Hozzávalók:
- A húshoz:
- 3-4 szelet angus marhapofa
- JD’s BBQ – Cocoa-Chipotle RUB
- JD’s BBQ – Spicy Coffee RUB
- A pároló léhez:
- 5 dl Marha alaplé
- 1 ek JD’s BBQ - SPG
- 1-2 tk őrölt kömény
- 1 db fahéj (egész)
- 4-6 db szegfűszeg
- 0,5 tk oregánó
- 3-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej fehérhagyma/vöröshagyma (vegyesen apró és nagykockákra vágva)
- A salsa-hoz:
- 3-4 db paradicsom
- 3-4 db jalapeno paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss koriander
- 1 db lime leve
- 0,5 tk JD’s BBQ – SPG
- 0,5 konzerv hámozott kockázott paradicsom konzerv
- A fűszeres rizshez:
- 30 dkg rizs
- 1 ek JD’s BBQ – Basic RUB
- A burrito összeállításához:
- ízlés szerint reszelt cheddar sajt
- ízlés szerint tejföl
- ízlés szerint konzerv kukorica
Elkészítés:
Barbacoa:
A húst trimmelés után JD’s BBQ Cocoa-Chipotle rubbal, majd vékonyan Spicy Coffe RUB-bal fűszerezzük és kb 30 percet pihenni hagyjuk. Pihentetés után 125-130 fokra előmelegített smokerben, vagy indirekt grillen előfüstöljük őket kb 2-3 órát, vagy maximum 75-80 fokos maghőig.
Egy dutch oven-be öntjük az alaplevet, az alaplébe tesszük a fűszereket (igény esetén előre össze lehet őket darálni, vagy mozsárban törni), összeforraljuk egyszer, majd visszavesszük a hőt, hogy csak gyöngyözzön, és bele helyezzük az előfüstölt húst. Lefedve gyöngyözni hagyjuk egészen addig, míg a hús „pulled”, azaz könnyen téphető állagúra párolódik a fűszeres lében.
Miután a hús elkészült, kivesszük a dutch ovenből, széttépjük. A tépésnél a főzőlével pótolhatunk nedvességet, de csak annyit, hogy ne áztassuk el a húst.
Salsa:
A zöldségeket apróra kockázzuk, ízlés szerint fűszerezzük SPG-vel, meglocsoljuk a lime levével, és annyi paradicsom konzervet adunk hozzá, ami nem áztatja el, de már mártogatós állagúvá teszi a salsa-t.
Tálalás:
A tortilla lapot kicsit előpirítjuk, majd ráhalmozzuk a tépett húst, a rizst, tejfölt, kukoricát és reszelt cheddar-t. A tortillát feltekerjük és srégen keresztbe vágjuk. A salsa-t mártogatós formájában egy tálba tálaljuk mellé.