Az indiai naan ízes, ropogós és könnyű kenyérféle, amit többféleképpen is ízesíthetünk. Jöjjön a klasszikus vaja változat. Ezt indiai ételek mellé köretnek, de mártogatósnak is ajánljuk.

Naan kenyér a grillről

Elkészítési idő: kelesztés+20 perc
Nehézség: 3

Naan kenyér a grillről

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos víz
  • 60 g cukor
  • 1 zacskó száraz élesztő
  • 1 db tojás
  • 60 ml joghurt
  • 2 kk só
  • 100 g vaj
  • 500 g liszt

Elkészítés:

A langyos vízben oldjuk fel a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt. (Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt.)

Tegyük egy nagyobb edénybe a felvert tojást, a joghurtot és a sót. Keverjük össze az egészet.

  1. Amikor az élesztő elkezd futni és szépen felhabosodik, adjuk a joghurtos keverékhez.
  2. Kezdjük el adagolni a lisztet is a tésztához. Egyszerre ne tegyük bele az egészet, mert függ a liszt minőségétől is, hogy mennyit vesz majd fel a tészta. Lassan adagoljuk és gyúrjuk addig, amíg összeáll a tészta, és már nem ragad az edény falára. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk, ami rugalmas.
  3. Ekkor takarjuk le és hagyjuk kelni 1 órát.
  4. Amikor lejárt az idő, gyúrjuk át a tésztát megint és osszuk szét egyenlő, körülbelül golf labda nagyságú részekre. Lisztezett felületen megint pihentessük a golyókat, amíg felfűt a grill.
  5. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  6. Készítsünk elő egy vízzel teli edényt, majd jöhet a tészta formázása.
  7. Közben olvasszuk meg a vajat is.
  8. Vizes kézzel kezdjük el lapítani és formázni a lepényeket, majd tegyük fel a grillre. Zár tető alatt hagyjuk sülni fél-egy percig, majd fordítsuk meg.
  9. A megfordított tésztát kenjük le az olvasztott vajjal és süssük készre.
  10. Pirítsuk le szépen mindkét oldalon, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
  11. Amikor megsült az összes tészta, még meglocsolhatjuk a maradék vajjal és megszórhatjuk sóval.