Aki kicsit is belekóstolt már az indiai konyhába, annak nem cseng ismeretlenül a naan kenyér neve: rengeteg módon fogyasztják ezt a lapos kenyeret, akár húsok köreteként, akár sűrű raguk „kanalaként”.
Naan kenyér Broil King gázgrillen
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 35 dkg búzafinomliszt
- 1-2 dl langyos víz
- 2 teáskanál instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál napraforgó olaj
- 1 evőkanál görög joghurt
Elkészítés:
- A tészta összeállításához a szárított élesztőt és a cukrot elkeverem 1 dl langyos vízben és 10 percre félreteszem.
- Közben a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, az olajat és a joghurtot, végül az élesztős keveréket is beledolgozom, és dagasztani kezdem.
- A tészta inkább lágy legyen, mint kemény.
- Amikor összeállt, 45 percre meleg helyre teszem keleszteni, közben pedig a grillben felforrósítom az öntöttvas lapot. Fontos, hogy legalább 200-250 fokos legyen!
- Amíg az öntöttvas lap melegszik, a vajat felolvasztom és 5 percig melegítem a citrom levével és reszelt héjával, valamint reszelt fokhagymával.
- Ha a grill elérte a megfelelő hőfokot, a tésztát gombócokra osztom és kézzel – úgy, mint a lángost - széthúzom kb. 2-3 mm vastagságúra, majd a vaslapra teszem.
- Amikor a tészta színe már nem nyers, meg is fordítom, és további 1-2 percig sütöm.
- Az elkészült kenyérkéket még forrón megkenem a vajjal.