Aki kicsit is belekóstolt már az indiai konyhába, annak nem cseng ismeretlenül a naan kenyér neve: rengeteg módon fogyasztják ezt a lapos kenyeret, akár húsok köreteként, akár sűrű raguk „kanalaként”.
 

Naan kenyér Broil King gázgrillen

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: 3

Naan kenyér Broil King gázgrillen

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 35 dkg búzafinomliszt
  • 1-2 dl langyos víz
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 evőkanál görög joghurt

Elkészítés:

  1. A tészta összeállításához a szárított élesztőt és a cukrot elkeverem 1 dl langyos vízben és 10 percre félreteszem.
  2. Közben a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, az olajat és a joghurtot, végül az élesztős keveréket is beledolgozom, és dagasztani kezdem.
  3. A tészta inkább lágy legyen, mint kemény.
  4. Amikor összeállt, 45 percre meleg helyre teszem keleszteni, közben pedig a grillben felforrósítom az öntöttvas lapot. Fontos, hogy legalább 200-250 fokos legyen!
  5. Amíg az öntöttvas lap melegszik, a vajat felolvasztom és 5 percig melegítem a citrom levével és reszelt héjával, valamint reszelt fokhagymával.
  6. Ha a grill elérte a megfelelő hőfokot, a tésztát gombócokra osztom és kézzel – úgy, mint a lángost - széthúzom kb. 2-3 mm vastagságúra, majd a vaslapra teszem.
  7. Amikor a tészta színe már nem nyers, meg is fordítom, és további 1-2 percig sütöm.
  8. Az elkészült kenyérkéket még forrón megkenem a vajjal.