- írta: Peitli Csilla
Egy megfelelő grillsütővel, nincsen legyőzhetetlen kihívás még akkor sem, ha szeretnénk valami igazán különleges csemegét készíteni. Nem csak húsok, köretek esetleg édességek készülhetnek, hanem a egy igazán fűszeres füstös szilvalekvárral is meglephetjük a vendégeinket
Rumos fahéjas szilvalekvár KEG ben sütve
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 3,5 kg Szilva
- 60 dkg cukor
- 5 db fahéj rúd
- 1 dl rum
- 0,5 db citrom leve
- 2 evőkanál alma cider ecet
Elkészítés:
A szilvát kimagozom, majd a cukorral és a rum felével összekeverem és hagyom 30 percet állni, hogy egy kicsit levet engedjen. A KEG-et begyújtom és a szilvát a levével együtt a Kamado Joe dutch ovenbe öntöm és beteszem a KEG-be, hogy az öntöttvas együtt melegedhessen fel a sütővel 120 – 130 fokra. Közben 2 db alma füstölőfa csonkot teszek a szénhez és az egész fahéjat is a szilvához adom. 3 óra elteltével a maradék rumot is a szilvához adom. Összesen 5-6 órát hagyom sülni, néha megkeverve. 5 óra elteltével megnézem az állagát. Egy teáskanálnyi lekvárt tányérre teszek, és ha pár percen belül dermedni kezd, elkészült a lekvár. Amennyiben még túl folyós 1-2 evőkanál almaecetet és egy fél citrom levét adom hozzá, majd további 1 órán keresztül sütöm. Amikor elkészült, kiforralt üvegekbe töltöm és a thermoboxban hagyom kihűlni. Foszlós vajas kaláccsal a legfinomabb