A meleg, sűrű sajtszósz gazdag ízvilága tökéletes kiegészítője a hideg téli esti baráti étkezésnek. Húsok mellé vagy perecek mártogatásához, de akár fondühöz is ajánlott. Ha szeretnél egy extra füstös aromát adni a sajtokhoz, mindenképpen faszenes grillen készítsd el.
Sajt mártogatós sörrel
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 220 g Gruyère sajt
- 440 g Velveeta sajt
- 220 g krémsajt
- 220 g mild cheddar
- 220 g fehér cheddar
- 230 ml sör
- 115 ml tej
- 1 kk worchestershire szósz
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek BBQ fűszerkeverék
- ízlés szerint snidling
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 120°C-ra, és tegyünk fel ezzel egy időben egy nagyobb öntöttvas edényt is, hogy melegedjen.
- A sajtokat kockázzuk fel.
- Amikor az edény is átmelegedett, a vajat olvasszuk fel benne.
- Adjuk a vajhoz a lisztet és pirítsuk aranybarnára pár perc alatt.
- Ezután lassan adagoljuk az edénybe a sört, és utána a tejet.
- Forraljuk 3-5 percig, amíg egy kicsit besűrűsödik.
- Ekkor mehet bele a mustár, a Worchestershire szósz és a krémsajt. Keverjük simára mielőtt hozzáadjuk a többi sajtot is.
- Fokozatosan adjuk hozzá a keverékhez a sajtokat, mindig egy marékkal egyszerre, majd keverjük, amíg szépen el nem olvad.
- Amikor az összes sajt elolvadt, jöhet a BBQ fűszerkeverék ízesítőnek, és ha kóstolás után még szükségét érezzük, mehet bele egy kevés só
- Ha minden az edényben van, zárjuk le a tetőt, már csak össze kell érniük az ízeknek.
- Ezen a hőfokon süssük a sajtszószt 45 percig, amíg fel nem veszi a füstös jegyeket. Időnként keverjük át.
- Az idő letelte után, már ne is kevergessük még 25 percig. Ez idő alatt még inkább besűrűsödik és mélyül a füstös aroma is.
- A snidlinget aprítsuk fel, és a melegen tálalt sajtszószra szórva kínáljuk kenyér, perec, nachos vagy hús, esetleg sült zöldség mellé.
Legismertebb mustárfajta, világossárga, intenzív ízvilággal rendelkezik. A fűszereken kívül fehérbor vagy savanyú must felhasználásával készül.