- írta: Peitli Csilla
Az első recept a KEGtoberfest keretében egy sörös bajor káposzta kolbásszal és gombóccal. Legy az október KEGtober!
Bajor sörös káposzta kolbásszal és kelt gombóccal a KEG ből
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 200 g rétesliszt
- 300 g búzafinomliszt
- 1 dl tej
- 20 g élesztő
- 10 g só
- 1 db tojás
- 500 g savanyú káposzta
- 150 g szalonna
- 500 g bajor kolbász
- 5 db babérlevél
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint őrölt kömény
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db alma cider
Elkészítés:
A tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt. A liszthez öntöm. Hozzá adom a sót, a tojást és a vizet. Lágy tésztát gyúrok belőle és 50 percret kelni hagyom.
A KEGet a pároló betéttel felfűtöm 180 fokra. A csíkokra vágott szalonnát megpirítom, majd hozzá adom a hagymát és az almát, amit félfőre vágtam. Ezután a savanyú káposztát is hozzá teszem és felöntöm a sörrel. 30percig hagyom párolódni a káposztát majd a tetejére teszem a kolbászokat és 30 percig sütöm.
A pároló betétbe vizet töltök, a gombócokat a kolbászok tetejére teszem és kb 40 perc alatt a gőzben készre sütöm.