- írta: Peitli Csilla
Egy éjszakás pihentetés után 6-7 óra a grillen és elkészül ez az omlós csoda. Koreai klasszikus, ami baráti vacsorákhoz tökéletes!
Füstölt sertéslapocka koreai módra
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 2,7-3 kg csontos sertés lapocka
- 125 ek cukor
- 2 ek só
- 1 db vöröshagyma
- 2,5 dl forró víz
- 2,5 dl ecet
- 120 ml szójaszósz
- 120 ml napraforgó olaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 ek gyömbér
- 65 g miso paszta
- 2 ek gochujang szósz
- 2 ek szezámolaj
- 2 kk juharszirup
- 2 kk szezámmag
- 1 fej saláta
Elkészítés:
- A sót keverjük össze két evőkanál cukorral.
- A sertés lapockáról itassuk le a felesleges nedvességet, majd dörzsöljük bele a só és cukor keverékét.
- Hűtőben pihentessük egy éjszakát a sütés előtt!
- A savanyított hagymához tegyük egy befőttesüvegbe a maradék cukrot, a szójaszószt, az ecetet és a forró vizet. Zárjuk be, majd jól rázzuk össze.
- Ebbe a páclébe tegyük bele a vékonyra karikázott vöröshagymát, és pihentessük hőtűben a tálalásig.
- A grillt melegítsük elő 90-95 °C-ra.
- Amikor meleg a grill, tegyük fel a lapockát 5 órára sülni. Óránként fordítsuk meg az egyenletesebb sülés érdekében.
- Az ötödik óra után csomagoljuk alufóliába és süssük még 1 órát. (Mérettől függően akár tovább is sülhet.) A lényeg, hogy könnyen szálaira szedhető legyen.
- Amíg sül a lapocka, készítsünk gyömbéres-újhagymás olajat. Ehhez egy serpenyőben hevítsük fel a napraforgó olajat, amíg sisteregni nem kezd (3 perc).
- Közben karikázzuk fel a hagymákat és reszeljük le a gyömbért.
- Az olajat vegyük le a hőforrásról és adjuk hozzá a hagymakarikákat és a gyömbért, majd keverjük össze. Sóval és borssal ízesítsük ízlés szerint. Tegyük félre hűlni!
- Ezután egy kis tálkában keverjük össze a miszo pasztát a szezámmaggal, a szezámolajjal, a gochujanggal (vagy bármilyen csípős paprika szósszal) és a juharsziruppal.
- A salátát mossuk meg és szedjük leveleire.
- A megsült és pihentetett lapockát szedjük szálaira és tegyük középre egy nagy tálban, hogy mindenki elkészíthesse a saját salátába töltött falatkáit. (Ha ültetéses vacsorát szeretnél, akkor készítsd jázmin rizst köretnek.)