Hozzánk általában porított változatban kerül a kurkuma, amit erőteljes sárga szín és különleges csípős ízvilág jellemez. A curry elengedhetetlen alkotóeleme, de felhasználása egyébiránt igen széleskörű. Jól illik húsokhoz, salátákhoz, zöldségekhez és a Worchester szósznak is ez az alapja. Emellett a gyógyászat is előszeretettel használja gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt. Megfázásos időszakban teaként fogyasztva csodákat tehet.
A gyömbérfélék családjába tartozó fűszernövényt gyakran hívják indiai sáfránynak is, ami egyrészt a két fűszer színének hasonlóságára utal, másrészt arra a tényre hívja fel a figyelmet, hogy a méregdrága sáfrányt régen ezzel helyettesítették és hamisították. A főként trópusi vidékeken élő évelő növénynek a gyökértörzsét hasznosítsák fűszerként, de helyben a friss hajtásait is fogyasztják.
További receptek, melyekben Kurkuma található