Mézes füstölt sonka

Elkészítési idő: 390 perc
Nehézség: 4

Mézes füstölt sonka

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 2,7 kg sonka
  • 240 ml ananászlé
  • 180 ml csirke alaplé
  • 120 ml méz
  • 30 ml olaj
  • 15 g fekete bors
  • 15 g paprika
  • 15 g cukor
  • 10 g só
  • 10 g száraz mustár
  • 2,5 g cayenne bors
  • 2,5 g őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

  1. A recept előkészítése már a sütést megelőző este elkezdődik a sonka befűszerezésével. Készítsd el a fűszerkeveréket a paprika, a cukor, a só, a fele mustár, a bors és a cayenne bors összekeverésével.
  2. A fűszereket dörzsöld bele a sonka felületébe, majd szorosan tekerd bele fóliába és tedd a hűtőbe éjszakára.
  3. Másnap, a sütés előtt legalább egy órával vedd ki a sonkát a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni, már a fólia nélkül.
  4. Amíg a hús pihen, fűtsd fel a grillt 100 °C-ra.
  5. Ha a grill elérte a megfelelő hőfokot, tedd fel a húst, és süsd/füstöld hat órán keresztül.
  6. Sütés közben készítsd el a mázat: ehhez a csirke alaplét öntsd egy edénybe 180 ml ananászlével, az olajjal, a megmaradt mustár felével és a szegfűszeggel.
  7. A keveréket melegítsd, de ne forrald össze, majd ezzel kenegesd a sonkát minden órában.
  8. A sütés vége felé készítsd el a mázat is, amihez használd fel a maradék hozzávalókat: az ananászlevet, a mustár végét és a mézet. Az utolsó órában ezzel kend le többször a sonkát, hogy szép fényt kapjon.

Extra tippek:

  • Méz helyett használhatsz azonos mennyiségű karakteresebb ízű juharszirupot is.
  • A recepthez használj egész, konyhakész sonkát.
  • Ha nem faszenes grillen vagy füstölőn készíted az ételt, használj füstölődobozt és almafa chipset.

A hús lekenéséhez használj szilikon ecsetet!