Sertés gombóc zöldhagymával

Elkészítési idő: 65 perc
Nehézség: 3

Sertés gombóc zöldhagymával

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 450 g sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 g gyömbér
  • 150 g káposzta
  • 3 g só
  • 2 g bors
  • fél darab piros paprika
  • 3 szál zöldhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 csokor cilantro
  • 14 ml sriracha szósz
  • 5 ml sötét szójaszósz
  • 60 ml világos szójaszósz
  • 3 ml szezámolaj
  • 5 ml ázsiai szezámolaj
  • 10 ml rizsecet
  • 1 csomag gombóctészta

Elkészítés:

  1. A darált sertéshúst tedd egy nagy edénybe, és add hozzá a zúzott fokhagymát, a gyömbérport, az apróra vágott káposztát, piros paprikát és zöldhagymát. Ez utóbbiból egy keveset tegyél félre a mártogatóshoz.
  2. Ezután add a húshoz a sriracha szószt, a felvert tojást, a sötét szójaszószt, a felaprított cilantrót és a szezámolajat.
  3. A só és a bors hozzáadása után az egészet egy fakanál segítségével keverd jól össze, majd tedd félre a hűtőbe.
  4. Az előrecsomagolt gombóctésztát vedd ki a csomagolásból és tedd egy egyenes felületre őket a töltéshez.
  5. A tészta közepére halmozz egy kiskanálnyit a húsos keverékből, majd a tészta széleit csippentsd össze középen, egy kis batyut készítve. Így töltsd meg a többi gombócot is.
  6. Töltés közben már feltehetsz egy nagyobb edényt a grillre, magas hőfokon. Hevítsd fel benn egy evőkanál szezámolajat.
  7. Amikor ez megvan, töltsd meg az edényt gombóccal, és süsd őket addig, amíg az aljuk megpirul és arany barnára változik. Ekkor óvatosan öntsd az edénybe 2 dl vizet, és párold a gombócokat további 5 percig.
  8. A kész gombócokat egy mártogatóssal tálald. Ennek elkészítéséhez tedd egy magas falú üvegtálba a világos szójaszószt, a rizsecetet, az ázsiai szezámolajat, és keverd össze. Végül szórd rá a megmaradt zöldhagymát és tálalhatod is.

Extra tippek:

  •     A sriracha egy távol-keleti konyhában használatos erős, chili alapú szósz, amely helyettesíthető valamilyen erős hazai paprikakrémmel is.
  •     A sötét szójaszósz íze erőteljesebb, főzéshez ezért gyakrabban használják, de a világosabb változattal is helyettesíthető, ha abból többet teszel az ételhez.

A gombócokat készítsd el az univerzális sütőlap segítségével.