Egy összetett fogás, ami ünnepivé varázsolhatja az étkezést, bár tény, hogy kicsit több előkészületet igényel, mint az átlagos grill ételek
Sertésszűz Anna burgonyával, zöld olajjal és sültpaprika mártással Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1.5 kg burgonya
- 8 dl tejszín
- 2 db sertésszűz
- 4 db kaliforniai paprika (piros)
- 2 dl zöldség alaplé
- 2 dl olívaolaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 csokor friss bazsalikom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint szerecsendió
- ízlés szerint fokhagymapor
- ízlés szerint steak fűszerkeverék
Elkészítés:
Az előkészületeket előző nap kezdem el. A szűzről a hártyát lehúzom, majd 5%-os sóoldatba teszem éjszakára (50g só/1 liter víz)
A Kamado Joe grillt a deflektor kövekkel együtt 170 fokra felfűtöm. Közben a meghámozott burgonyákat 2-3 mm vastagra szeletelem és egy tepsibe rétegezem. Minden réteget sóval, fokhagyma granulátummal és szerecsendióval fűszerezem, majd ráöntöm a tejszínt. Alufóliával lefedve 30 percig sütöm, majd eltávolítom a fóliát és addig sütöm tovább, (10-15 perc) amíg a tejszín teljesen megszilárdul a tepsi közepén is. Amikor készen van, egy sütőpapírt teszek rá és lesúlyozom. Éjszakára lesúlyozva teszem a hűtőbe.
A grillből kiveszem a deflektorköveket és a kaliforniai paprikát addig sütöm, amíg a héja megfeketedik. Ekkor egy tálba teszem és 15-20 percre folpackkal lefedem a tálat. A paprikák héját lehúzom, és amikor kihűlt, a hűtőbe teszem éjszakára.
Az olíva olajat 80 fokra felmelegítem, majd bele teszem a petrezselymet és a bazsalikomot, (nagyon fröcsköl a zöldfűszerek nedvességtartalma miatt) majd további 5-6 percig ezen a hőfokon tartom. Ezután az olajat a zöldfűszerekkel leturmixolom és gézlapon átszűröm, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Másnap állítom össze az ételt. A megsült majd kihűtött paprikákat 1 db friss chilipaprikával valamint 2 dl forró alaplével simára turmixolom. A burgonyát hidegen felvágom, majd a Kamado Joe grillben visszamelegítem. Ezután az egyik fél deflektorkövet kiveszem a grillből és a szárazra törölt, majd a steak fűszerkeverékkel fűszerezett szüzet direkt parázs felett oldalankét 2-2 percig sütöm, míg szép kérget kap, majd az indirekt oldalra helyezem, és addig sütöm, míg a maghőmérséklete eléri a 60 fokot. 10 perc pihentetés után felszeletelem és tálalom