Különleges oldalas recept vacsorára, ha elkápráztatná vendégeit!

Vodka-Narancsban marinált grill oldalas, rácsos burgonyapogácsával

Elkészítési idő: 240 perc
Nehézség: 3

Vodka-Narancsban marinált grill oldalas, rácsos burgonyapogácsával

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • pác: 1 dl olívaolaj
  • 1,2 kg sertésoldalas
  • 6 db narancs leve
  • 3 db vöröshagyma
  • 8 g cukor
  • burgonya pogácsához: 1 dl virágméz
  • 1 ek fehérbor ecet
  • 80 dkg burgonya
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek worchester szósz
  • 10 dkg liszt
  • 2 ág rozmaring
  • 1 db tojás
  • 2 db citrom leve
  • 1 tk só
  • 1 tk bors
  • 0,5 dl vodka
  • 1 ek fokhagyma
  • 4 db babérlevél

Elkészítés:

  1. Pác: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és olívaolajon üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a kristálycukrot és a hagymával együtt karamellizáljuk. Ezután ráöntjük a kifacsart narancsok, citromok levét és miután egyet rottyan hozzáadjuk a többi összetevőt, és készre főzzük.
  2. Rácsos burgonya pogácsa: A burgonyát alufóliába tekerve megsütjük. A készre sütött burgonyát lereszeljük és a többi összetevő hozzáadásával egy massza keveréket készítünk. A kész masszánkból pogácsákat formázunk és azokat a rácsra helyezve megsütjük.
  3. Sütés: A húst a sütés előtt legalább 5-6 órával bepácoljuk. Alufóliát terítünk egy deszkára és egymás mellé egy karika narancsot, vöröshagymát, citromot rakunk, majd ezekre ráhelyezzük a bepácolt oldalast. A hús tetejére ugyanezeket ráhelyezzük és beletekerjük az alufóliába. Ha a grillünk eléri a 160-170 Celsius fokot, a faszenet a külső oldalra kaparjuk és a rács belső részére helyezzük a húst, majd ráhajtjuk a grilltetőt. Kb. 3-4 órán át sütjük. Amikor a hús már puha, kicsomagoljuk az alufóliából és még egyszer belemártjuk a pácba, majd azt a rácsra visszatéve ropogósra sütjük. A maradék pácunkból megmelegítve tálalhatunk a kész ételünk mellé, mártásnak is kiváló.

 A sütéshez használj öntöttvas rácsot.