Veganuár, azaz a nagy karácsonyi kilengések után egy kis felüdülés a szervezetnek. Húsmentes finomságok kreatívan, gyorsan és egyszerűen elkészítve. Ez a karfiol steak, jacket potatoval ékes példája annak, hogy zöldségek kedvéért is érdemes begyújtani sütőnket, hiszen egy teljes értékű ínycsiklandó főételt kapunk.
Veganuári karfiol steak jacket potatoval
írta: Simicz Heni
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- grillfűszer
- olíva olaj
- 8 db közepes méretű burgonya
- 10 dkg vaj - olvasztott
- 30 dkg Vörös cheddar sajt
- 16 evőkanál zsíros, krémes tejföl
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Karfiol steak 4 főre:
1. A karfiolt nyersen vágjuk 4-5 cm vastag szeletekre.
2. Vegyük elő kedvenc grill-bbq fűszerünket és jó alaposan szórjuk meg vele a karfiol szeleteket.
3. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. Vékonyan locsoljuk meg olvasztott vajjal vagy olíva olajjal ízlés szerint.
5. 200 c fokos "sütőben" süssük 30-40 percet amíg aranybarna és puha nem lesz.
Ugye milyen gyors és egyszerű?
Jacket potato 4 főre:
1. Alaposan mossuk meg a burgonyákat függőlegesen vágjuk be, mintegy csónakot formázva.
2. Vajjal és durva szemű sóval dörzsöljük be a héját.
3. A szétnyitott burgonyák belsejébe is tegyünk a vajból bátran, hadd szívja magába a sütés során.
4. Csomagoljuk alufóliába és egyszerre mehet be a karfiollal a sütőbe, körülbelül 10-15 perccel tovább fog sülni, mint a karfiol, a 15 perc végén rátesszük a feltétet, ami ízlés szerint variálható.
5. Ez esetben tejfölt és bőséges reszelt vörös cheddar sajtot és a karfiolhoz használt fűszert ajánlom befejezésnek, akár a karfiol steakre is mehet a cheddaros tejfölös finomságból.
6. Az utolsó 15 percben “rányithatunk” a sütőre, hogy emelkedjen a hőmérséklet és 220 c fokon szépen megpiruljon a jacket potato és a sajt ráolvadjon.
Kedvenc szószunkkal vagy friss savakban gazdag zöldsalátával fogyasszuk!
Tálaláskor szórjuk meg burgonyánkat snidlinggel és petrezselyemmel, hisz a szemünkkel is eszünk.
Jó étvágyat kívánunk!