Veganuár, azaz a nagy karácsonyi kilengések után egy kis felüdülés a szervezetnek. Húsmentes finomságok kreatívan, gyorsan és egyszerűen elkészítve. Ez a karfiol steak, jacket potatoval ékes példája annak, hogy zöldségek kedvéért is érdemes begyújtani sütőnket, hiszen egy teljes értékű ínycsiklandó főételt kapunk.

Veganuári karfiol steak jacket potatoval

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: 2

Veganuári karfiol steak jacket potatoval

írta: Simicz Heni

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • grillfűszer
  • olíva olaj
  • 8 db közepes méretű burgonya
  • 10 dkg vaj - olvasztott
  • 30 dkg Vörös cheddar sajt
  • 16 evőkanál zsíros, krémes tejföl
  • őrölt bors

Elkészítés:

Karfiol steak 4 főre:

1. A karfiolt nyersen vágjuk 4-5 cm vastag szeletekre.

2. Vegyük elő kedvenc grill-bbq fűszerünket és jó alaposan szórjuk meg vele a karfiol szeleteket.

3. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.

4. Vékonyan locsoljuk meg olvasztott vajjal vagy olíva olajjal ízlés szerint. 

5. 200 c fokos "sütőben" süssük 30-40 percet amíg aranybarna és puha nem lesz.

Ugye milyen gyors és egyszerű?

 

Jacket potato 4 főre:

1. Alaposan mossuk meg a burgonyákat függőlegesen vágjuk be, mintegy csónakot formázva.

2. Vajjal és durva szemű sóval dörzsöljük be a héját.

3. A szétnyitott burgonyák belsejébe is tegyünk a vajból bátran, hadd szívja magába a sütés során.

4. Csomagoljuk alufóliába és egyszerre mehet be a karfiollal a sütőbe,  körülbelül 10-15 perccel tovább fog sülni, mint a karfiol, a 15 perc végén rátesszük a feltétet, ami ízlés szerint variálható.

5. Ez esetben tejfölt és bőséges reszelt vörös cheddar sajtot és a karfiolhoz használt fűszert ajánlom befejezésnek, akár a karfiol steakre is mehet a cheddaros tejfölös finomságból.

6.  Az utolsó 15 percben “rányithatunk” a sütőre, hogy emelkedjen a hőmérséklet és 220 c fokon szépen megpiruljon a jacket potato és a sajt ráolvadjon.

Kedvenc szószunkkal vagy friss savakban gazdag zöldsalátával fogyasszuk!

Tálaláskor szórjuk meg burgonyánkat snidlinggel és petrezselyemmel, hisz a szemünkkel is eszünk.

Jó étvágyat kívánunk!