Amikor valami könnyű, de ízletes ételre vágysz, akkor jöhet a tofu, ami remek grill alapanyag.
Forrón pácolt grillezett tofu
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db extra kemény tofu
- 2 ek napraforgó olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek friss gyömbér
- 80 ml szójaszósz
- 2 ek barna cukor
- fél kk fekete bors
- 1 db újhagyma
Elkészítés:
- A tofut vágjuk vastag szeletekre, majd papírtörlő közé téve, nyomtassuk ki belőle a felesleges nedvességet.
- Közben készítsük elő egy kis mártásos edényt és ebbe keverjük össze az olajat, a reszelt fokhagymát és gyömbért.
- Ezt a keveréket kezdjük el felforralni és kavargassuk, hogy oda ne égjen.
- Amikor már finom illata van a keveréknek, akkor adjuk hozzá a szójaszószt, a cukrot és a borsot. Végül jöhet 60 ml víz. Főzzük addig, amíg a cukor teljesen felolvad.
- Ekkor az egy sorba tálcára rendezett tofura öntsük rá a pácot. A meleg pácot gyorsabban magába szívja majd, így próbáljuk meg egyenletesen bevonni vele a szeleteket. Fóliába tekerve, dobozba téve a hűtőbe is pihentetjük pár órát.
- Amikor eljön a sütés ideje, melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- A grillrácsokon vagy öntöttvas lapon süssük a szeleteket oldalanként 2-3 percig, hogy szépen megpiruljanak.
- Közben a maradék pácot se öntsük ki, hanem forraljuk fel újra, majd keverjük bele a karikákra vágott újhagymát.
- Ezzel a szósszal meglocsolva kínáljuk a tofut frissen főtt rizzsel.