Amikor valami könnyű, de ízletes ételre vágysz, akkor jöhet a tofu, ami remek grill alapanyag.

Forrón pácolt grillezett tofu

Elkészítési idő: pihentetés + 20 perc
Nehézség: 2

Forrón pácolt grillezett tofu

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 db extra kemény tofu
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek friss gyömbér
  • 80 ml szójaszósz
  • 2 ek barna cukor
  • fél kk fekete bors
  • 1 db újhagyma

Elkészítés:

  1. A tofut vágjuk vastag szeletekre, majd papírtörlő közé téve, nyomtassuk ki belőle a felesleges nedvességet.
  2. Közben készítsük elő egy kis mártásos edényt és ebbe keverjük össze az olajat, a reszelt fokhagymát és gyömbért.
  3. Ezt a keveréket kezdjük el felforralni és kavargassuk, hogy oda ne égjen.
  4. Amikor már finom illata van a keveréknek, akkor adjuk hozzá a szójaszószt, a cukrot és a borsot. Végül jöhet 60 ml víz. Főzzük addig, amíg a cukor teljesen felolvad.
  5. Ekkor az egy sorba tálcára rendezett tofura öntsük rá a pácot. A meleg pácot gyorsabban magába szívja majd, így próbáljuk meg egyenletesen bevonni vele a szeleteket. Fóliába tekerve, dobozba téve a hűtőbe is pihentetjük pár órát.
  6. Amikor eljön a sütés ideje, melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
  7. A grillrácsokon vagy öntöttvas lapon süssük a szeleteket oldalanként 2-3 percig, hogy szépen megpiruljanak.
  8. Közben a maradék pácot se öntsük ki, hanem forraljuk fel újra, majd keverjük bele a karikákra vágott újhagymát.
  9. Ezzel a szósszal meglocsolva kínáljuk a tofut frissen főtt rizzsel.