Tökéletes köret bármilyen grillezett hús vagy hal mellé. A különleges vinaigrette mártásnak köszönhetően a saláta kellőképpen szaftos marad, és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz mint a hagyományos majonézes krumpli.
Grillezett burgonya saláta
írta: Bácsalmási Katalin
Hozzávalók:
- 1,5 kg közepes méretű burgonya
- 3 ek növényi olaj
- 50 ml extraszűz olívaolaj
- 1 ek dijoni mustár
- 2 db grillezett citrom
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kisebb csokor friss petrezselyem (apróra vágva)
- 1 kisebb csokor friss oreganó (apróra vágva)
- 1 fej shalottahagyma (apróra vágva)
- ízlés szerint só
Elkészítés:
1. Melegítse elő kamado grilljét kb. 200 Celsius fokra.
2. A burgonyát hideg vízzel jól öblítse le, vágja nagyobb darabokra, és ellenőrizze, hogy elég nagyok-e a grillezéshez. Tegye a feldarabolt krumplit egy nagy fazékba és bő sós vízben főzze 10-15 percen keresztül félpuhára. Ne főzze túl a krumplit, mert akkor a grillezés során szét fog esni.
3. Szűrje le a burgonyát, locsolja meg növényi olajjal, és sózza meg. Tegye a burgonyát a grillre, és 3-5 percenként forgassa meg a darabokat, hogy minden oldalán szépen kirajzolódjanak a grillrácsok vonalai.
4. Tegye a grillezett burgonyát egy nagy tálba, és készítse el a vinaigrette-et. Keverje össze az olívaolajat a mustárral és 1 grillezett citrom levével. Adja hozzá a fokhagymát, a petrezselymet, az oregánót és a salotta hagymát. Öntse a vinaigrette-et a burgonyára, és jól keverje össze. A másik grillezett citromot vágja gerezdekre és tálalás előtt díszítse velük a salátát.
Tökéletes köret bármilyen grillezett ételhez, legyen az szárnyas, sertés vagy hal. Jó étvágyat!