Piros, egészséges és nagyon finom. A cékla sokoldalúságáról sokat elmond, hogy salátaként, citrusokkal is remek kombinációt alkot.
Grillezett citromos céklasaláta
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 2 db narancs
- 2 db citrom
- 60 ml olaj
- 1 kk só
- 1 kk bors
- 7 levél menta
- 2 ek metélőhagyma
- 2 ek szezámmag
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra.
- A céklákat tisztítsuk meg, majd héjat rajtuk hagyva tegyük fel őket a grillre.
- 10 percenként fordítsunk egyet rajtuk és süssük addig, amíg meg nem puhulnak. Mérettől függően ez 40-50 percig is tarthat.
- Ezután tegyük egy tálba őket és takarjuk le őket, hogy még gőzölődjenek fél órát.
- Miközben a cékla pihen, tegyük fel a félbevágott narancsot és citromot is a grillre és süssük 8-10 percig, hogy kicsit megkaramellizálódjon.
- Amikor letelt a pihenőidő a cékláknak, szedjük le a héját. Ekkor már egy papírtörlővel is könnyen letörölhetjük, de használjunk kesztyűt, ha nem akarunk piros kezeket.
- Vágjuk fel a céklát a kívánt formára és csorgassuk rá a citrusok levét.
- Öntsük le olajjal és sózzuk, borsozzuk a salátát.
- Keverjük össze alaposan, majd hintsük meg az aprított mentával és a szezámmaggal.