A saláta nem az első alapanyag, amit eszünkbe jutna a grillre tenni, pedig miért is ne? A római saláta azon izgalmas hozzávalók közé tartozik, amelyik meglepheti a vendégeket, baconnel és kék sajttal igazán különleges előétel készülhet belőle.
Grillezett saláta kék sajttal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 3 db római saláta
- 12 szelet bacon
- 120 g kék sajt
- 60 ml balzsamecet
- 60 ml olívaolaj
- 4 g dijoni mustár
- 2 g kakukkfű
- 2 g petrezselyem
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A közepes hőfokra melegített grillen, egy kis edényben pirítsuk meg a falatokra vágott bacont. Ha elkészül tegyük félre, még a baconra és a zsírra is szükség lesz.
- A megmosott és lecsöpögtetett római salátát vágjuk ketté, majd tekerjük fel a grillen a hőfokot.
- A salátát kenjük le a bacon zsírjával, és mehet is a grillre, vágott felével lefelé. Nagyon figyeljük, mert a cél, hogy a salátát éppencsak megkapja a grill, tehát ne tartsuk a forró rácsokon sokáig. Fél perc elég is kell, hogy legyen a grilljelek megjelenéséig.
- A grillről levett salátát már tányérra is tehetjük, és szórjuk meg a bacon darabokkal, valamint morzsoljunk rá a kék sajtból is egy keveset.
- Utolsó lépésként a balzsamecetből, olajból, mustárból és a fűszerekből készítsünk egy szószt. Egy zárt edényben jól rázzuk össze a hozzávalókat, és öntsük le vele a salátát.