Bármilyen keményebb zöldségből elkészíthető ez az izgalmas savanyúság!
Grillezett zöldségekből savanyúság
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 600 ml almaecet
- 100 g cukor
- 1 kk só
- 1 kk koriander mag
- 2 db babérlevél
- 1 kk szemes fekete bors
- 1 kg zöldség
- 1 ek mustármag
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Készítsük el a páclevet. Ehhez tegyük az ecetet, a sót, a cukrot, a mustármagot, a koriander magot, a borsot és a babérlevelet egy lábasba és kezdjük el melegíteni.
- Amikor a cukor felolvadt vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a szeletekre vágott fokhagymát, majd tegyük félre hűlni.
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra.
- A zöldségeket készítsük elő. Használjunk kemény, grillezés után sem szétesős zöldségeket, mint a brokkoli vagy a karfiol, amiket szedjünk rózsáira. Jöhet a répa, a retek, a hagyma, a spárga és az okra vagy akár a sárgadinnye, ha valami különlegesebbre vágysz. Ezeket mérettől függően akár egyben vagy nagyobb falatokra, hasábokra vágva is használhatjuk.
- A zöldségeket tegyük fel a grillre a rácsra (vagy a kisebb darabokat kosárba) közvetlenül a tűz fölé és pirítsuk őket 5-15 percig mérettől függően. A lényeg, hogy a külsejük legyen szép sült, de még ne puhuljanak meg teljesen.
- A zöldségeket tegyük zárható üvegedényekbe, majd öntsük rájuk a páclevet, hogy ellepje őket.
- Hagyjuk pácolódni 3 órát a tálalás előtt. Ha nem akarjuk azonnal fogyasztani, akkor a megpuhult zöldségeket vegyük ki a pácból és jól záródó tárolóban eltarthatjuk a hűtőben pár napig.