A dahl az india konyha egyik alap fogása. Lalktató és kiadós, hiszen valahol egy sűrű leves és egy híg főzelék között van az állaga.

Indiai Dhal Kamado Joe grillen

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 2

Indiai Dhal Kamado Joe grillen

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál Mustármag
  • 1 teáskanál koriander mag
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál kardamom
  • 1 mokkáskanál Római kömény
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál curry por
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg friss gyömbér reszelve
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 60 dkg vörö lencse
  • 1 db fehérbab konzerv
  • 1 db csicseriborsó konzerv
  • 5 dkg sűrített paradicsom
  • 1 db hámozott kockázott paradicsom konzerv
  • 1.5 dl olíva olaj
  • 1 db kókusztej konzerv

Elkészítés:

 

Első lépésben egy fűszerkrémet készítek. A mustármagot, a koriander magot, a szegfűszeget és a kardamom magot egy serpenyőben lassan pirítani kezdem, amíg a magok pattogni nem kezdenek. Ekkor 0,5 dl olívaolajjal, 3 gerezd fokhagymával, gyömbérrel, római köménnyel, kurkumával, curryval és fahéjjal összeturmixolom. A kamadot 180 fokra fűtöm fel, és az öntöttvas edényt rögtön a begyújtás után beteszem a grillbe, hogy együtt melegedjenek fel.

A maradék olajat beleöntöm a dutch ovenbe és azonnal beleteszem a fűszerkrémet is. Amint megérzem a fűszerek intenzív illatát, a nagy kockákra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát is hozzáadom, 2-3 percig pirítom, majd mehet bele a karikára vágott sárgarépa, amivel 5-6 percig tovább pirítom. Ezután hozzákeverem a sűrített paradicsomot, felöntöm a vízzel, és rögtön beleteszem a vörös lencsét. 15 percig főzöm, mielőtt hozzáadom a fehér babot és a csicseriborsót is. 5-10 perc főzés után a kókusztejet is hozzákeverem majd az elkészült ételt leveszem a grillről.

Petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva, naan kenyérrel tálalom.

Naan kenyér recept:

 

https://www.grillreceptek.hu/grillreceptek/naan-kenyer-broil-king-gazgrillen