Az olaszok népszerű krumplis étele, a gateau di patate egy igazi különlegesség, ami kemencében elkészítve lesz igazán tökéletes.

Rakott krumpli olasz módra

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: 2

Rakott krumpli olasz módra

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 850 g burgonya
  • 30 g parmezán sajt
  • 40 g vaj
  • 35 g tojás sárgája
  • 45 g tojás fehérje
  • 40 g tej
  • 50 g prosciutto sonka
  • 125 g mozzarella
  • 75 g scamorza sajt
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint szerecsendió
  • ízlés szerint petrezselyem

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a kemencét 200°C-ra.
  2. Főzzük meg a burgonyákat enyhén sós vízben, majd pucoljuk meg őket, amikor még meleget.
  3. Törjük össze a krumplit, sózzuk és adjuk hozzá a szerecsendiót, a borsot, az apróra vágott petrezselymet és a vajat is.
  4. Keverjük ki alaposan.
  5. Jöhetnek a tojások, majd a tej. Fontos, hogy egy puha, de nem folyékony vagy darabos állagot kapjunk.
  6. A választott kerek formájú tűzálló edényt kenjük ki egy kevés vajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával és a krumpli felét simítsuk az edénybe egy szilikonos spatulával.
  7. Erre tegyünk egy réteg vékonyra vágott mozzarellát, scamorzát (ehelyett is használhatunk mozzarellát), majd egy réteg sonkát.
  8. Takarjuk be a tölteléket a krumpli másik felével, majd kenjük le a krumplit tojássárgájával és szórjuk meg egy kevés zsemlemorzsával.
  9. Süssük a "rakott krumplit" 35-45 percig az edény méretétől és keverék vastagságától függően. 
  10. Felvágás előtt hagyjuk kicsit hűlni, úgy könnyebb lesz szeletelni.