Tökéletes választás a kezdő grillezők számára. Nem nagyon lehet mellé nyúlni vele. Igazi grill előétel, persze annak aki szereti a gombát. Személy szerint én rajongok érte, mert a húsmentesen étkező vendégeket is gyönyörűen ki lehet vele szolgálni és nem utolsó sorban soksor finomabbnak bizonyul, mint egy grillezett hússzelet.
Gázgrillben és faszenes grillben is tökéletesen működik.
Töltött grillcsiperke, pirított gyökérkenyérrel
írta: Nagy Bence
Hozzávalók:
- 1 kg Csiperke gomba
- 0,5 kg Bacon
- 200 ml Natúr sajtkrém
- 4-5 szál Újhagyma (zöldjével)
- 10-15 dkg Vörös cheddar sajt
- 1-1 csipetnyi Só (parajdi)
- 1-1 csipetnyi Bors (roppantott)
- 2 db Gyökérkenyér (olivás vagy aszalt paradicsomos)
- 1 cserép Bazsalikom (friss)
Elkészítés:
1. Gomba előkészítése: tisztítsuk meg a gombákat egy finom szálú ecsettel. Majd óvatosan törjük ki belőle a tönk részét, mert ez bele fog menni a töltelékbe.
2. Töltelék előkészítése: tegyünk a grillre egy öntöttvas serpenyőt és alacsony hőmérsékleten (150 celsius fok) a felkockázott bacont pirítsuk le benne. Félkarikára vágjuk fel a gomba tönkjét és az újhagymát is a zöldjével együtt, majd ezeket dobjuk a bacon mellé a serpenyőbe. Süssük össze őket. Reszeljük le a sajtot, forgassuk össze a sajtkrémmel, majd tegyük hozzá a serpenyőben készülő finomságokat és tegyük el pihenni.
3. Gomba grillezése: a gomba fejeket csak borssal szórjuk meg és grillezzük elő, mindkét oldalukat, de csak picit, hogy ne essen össze. Ezt követően vegyük le a rácsról és a pihentetett tölteléket kanállal töltsük bele. Amennyiben maradt még sajtunk, azt szórjuk a tetejére és mehet vissza a grillrácsra. Ezek kb. 2-3 perc alatt el is készülnek, hőmérséklet függő.
4. A gyökérkenyeret szeleteljük újjnyi vastagságúakra és mehetnek fel a grillrácsra, pirításra.
5. Tálalás: egy fatányérra tegyünk ki fejenként 2-3 gombát és 2-3 szelet pirított gyökérkenyeret rusztikusan és a tetejére dobjunk pár bazsalikom levelet!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!