A füstös aroma a zöldfűszerekkel és a fokhagymával tökéletes kísérője a pisztrángnak. Ez a kiváló előétel szuper választás kerti partikra és nyári vacsorákra. Könnyű, ízletes és egyszerű az elkészítése.

Füstölt pisztráng mártogatós

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: 2

Füstölt pisztráng mártogatós

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1,2 kg pisztráng filé
  • 2 ek dijoni mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db citrom
  • 450 g tejföl
  • 3 kk friss kakukkfű
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt körülbelül 100 fokra.
  2. Tegyünk fel az izzó faszén 3 nagyobb füstölőfát, például juhart.
  3. Áztassunk be két darab cédruslap a halaknak.
  4. Készítsük elő a halfiléket: szedjük ki a nagyobb szálkákat, a bőrt viszont hagyjuk rajta.
  5. A halhúst kenjük le mustárral.
  6. Szórjuk meg a halat a szeletelt fokhagymával, az aprított kakukkfű felével és sóval, borssal.
  7. Végül egy citromot karikázzunk fel és helyezzük el a halakon.
  8. A pisztrángokat tegyük a falapra, mehet beléjük maghőmérő és irány a grill.
  9. Zárt tető alatt süssük őket, amíg a belső hőmérséklet eléri az 54 fokot. Ez a hal vastagságának függvényében változhat, de legalább 1 órát hagyjuk sülni és füstölődni.
  10. Amikor elkészült a hal és szépen megsült, akkor halhúst a szedjük le a bőrről és tegyük egy nagyobb tálba.
  11. Adjuk hozzá a tejfölt, a maradék citrom levét, a kakukkfüvet és még egy kevés sót és borsot, ízlés szerint.
  12. Keverjük össze egy villával az egészet, majd hűtőben pihentessük legalább 1 órát, hogy összeérjenek az ízek.
  13. Kisebb kekszre, pirítósra halmozva kínáljuk. Díszíthetjük egy kevés csírával vagy ikrával.