A füstös aroma a zöldfűszerekkel és a fokhagymával tökéletes kísérője a pisztrángnak. Ez a kiváló előétel szuper választás kerti partikra és nyári vacsorákra. Könnyű, ízletes és egyszerű az elkészítése.
Füstölt pisztráng mártogatós
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1,2 kg pisztráng filé
- 2 ek dijoni mustár
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db citrom
- 450 g tejföl
- 3 kk friss kakukkfű
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt körülbelül 100 fokra.
- Tegyünk fel az izzó faszén 3 nagyobb füstölőfát, például juhart.
- Áztassunk be két darab cédruslap a halaknak.
- Készítsük elő a halfiléket: szedjük ki a nagyobb szálkákat, a bőrt viszont hagyjuk rajta.
- A halhúst kenjük le mustárral.
- Szórjuk meg a halat a szeletelt fokhagymával, az aprított kakukkfű felével és sóval, borssal.
- Végül egy citromot karikázzunk fel és helyezzük el a halakon.
- A pisztrángokat tegyük a falapra, mehet beléjük maghőmérő és irány a grill.
- Zárt tető alatt süssük őket, amíg a belső hőmérséklet eléri az 54 fokot. Ez a hal vastagságának függvényében változhat, de legalább 1 órát hagyjuk sülni és füstölődni.
- Amikor elkészült a hal és szépen megsült, akkor halhúst a szedjük le a bőrről és tegyük egy nagyobb tálba.
- Adjuk hozzá a tejfölt, a maradék citrom levét, a kakukkfüvet és még egy kevés sót és borsot, ízlés szerint.
- Keverjük össze egy villával az egészet, majd hűtőben pihentessük legalább 1 órát, hogy összeérjenek az ízek.
- Kisebb kekszre, pirítósra halmozva kínáljuk. Díszíthetjük egy kevés csírával vagy ikrával.