halloumi
A grillezésre tökéletes halloumi a félkemény sajtok közé tartozik. Feltehetően ciprusi eredetű és általában kecske- és juhtej keverékéből készül. Ma már gyakran kevernek bele tehéntejet is, de állagát és ízét így is őrzi. A feta sajthoz hasonlóan ezt is sós vízben érlelik, plusz oltóbaktériumokat sem adnak hozzá, így akár otthoni körülmények között is elkészíthető. Színe fehér, íze enyhén sós, textúrája pedig a mozzarellához hasonlóan rétegzett. Magas olvadási pontja miatt sütésre, grillezésre kifejezetten alkalmas, könnyen barnára pirítható anélkül, hogy elveszítené alakját.
Önmagában, nyersen ritkán fogyasztják, általában sütik vagy ritkább esetben főzik. Grillezéskor minimális fűszerezést igényel, de nagyon passzol hozzá a menta. Cipruson gyakran tálalják sárgadinnyével, és a baconbe tekerés is jól áll neki. A vegetáriánus konyha előszeretettel használja húspótlásra burgerekhez, de dúsíthatunk vele omlettet vagy zöldséges töltelékeket is.