Kilépő – egyenesen a teraszra

Tudósok állítják és magunk is érezzük, hogy egy korszakváltás küszöbén állunk, sőt, már át is léptünk oda. A változás életünk minden részletét érinti, az otthonunkat is. Külső tereink még soha kaptak akkora figyelmet, mint mostanában, nincs ez másképp a terasszal sem. Úgy tekintünk rá, mint a lakásbelső természetes folytatására és ennek megfelelően is igyekszünk berendezni, minden kényelemmel felszerelni - ebben pedig egyre merészebbek, egyre szabadabbak vagyunk. Hogy ez mennyire jól működhet, milyen nagyszerű lehetőségeket rejt a terasz, a SpaTrend Teraszpályázatának tervezői munkái is jól szemléltetik.


- Számomra egy hatalmas családi ház klasszikus udvarképéhez hozzátartozik az épített konyha, hiszen az egyre forróbb nyarak a szabadban elviselhetőbbek. Egyszer majd én is szeretnék hasonlót, mondhatni, egy saját álmot valósítottam meg – magyarázza pályaművét Herczeg Réka, lakberendező.

A terveken a teraszt két fő részre bontotta Réka: az egyik, a házból közvetlenül elérhető kültéri nappali és spa területe, a másik néhány lépcsőfokkal lejjebb, a kertben található, de a teraszhoz egy burkolt sétányon kapcsolódó nyári konyha és étkező.

- Miért ne költözhetne a konyha a kertbe, minden melegével, forró párájával illataival együtt? Ha már kinti főzés-sütés, akkor a konyhai felszereléseknek is szükséges időszakos tárolót, munkapultot, étkezőt kialakítani. Ezért született meg a hátsó, fedett terasz – folytatja a tervező. Itt kapott helyet a SpaTrend egyik különlegessége, a Cactus Jack Smoker, mely stílusával, gőzmozdonyt idéző formájával tökéletesen illik ebbe a miliőbe. Nem utolsósorban pedig finomabbnál finomabb ételek készülhetnek rajta. Az étkező helyét az Ellie & John hat személyes étkező szett jelöli ki.

A pihenés, feltöltődés zónája a célnak megfelelő kialakítást és berendezést kapott. Az anyaghasználatra és a színekre egyaránt a visszafogottság és a természetesség jellemzők. Fa, kő, illetve ezek natúr színvilága nyugtatóan hat az elmére és a lélekre is, a testi lazulásról pedig a Hotspring Spas Highlife ENVOY masszázsmedence gondoskodik. A medencébe nyáron a falépcsőről és a teraszról is be lehet ereszkedni, míg a lépcső bővített része napozóteraszként is szolgál.

A társasági élet színtere a Luxor sarokgarnitúra. Hatalmas és kényelmes, akár többen, családtagok és vendégek, akár egy magányos olvasgatós délután vagy ebéd utáni szieszta helyszíneként is főszerepet kaphat.

- A kisebbik, társasházi teraszhoz alaprajzilag egy közbenső szinten elhelyezkedő lakást választottam, melyhez enyhén szétszabdalt teraszrészek tartoznak. Manapság egyre gyakoribb, hogy több kisebb teraszrésszel rendelkeznek az új építésű társasházak otthonai, amit előnyösen ki lehet használni – mutatja be munkájának másik tervét Réka.

Itt a terasz a nappali-konyha-étkező hármasának folytatásaként jelenik meg. A kültéri konyha funkció, illetve a pihenés, társasági élet a legfontosabbak, a berendezést tehát ezeknek rendelte alá a tervező. A kétszemélyes, egyszerű és kényelmes Reno szófából kettő is elfér, így ülőhelyben nincs hiány.

A konyha, ételkészítés szerepét a Kamado Chef grill készüléke, egy munkapult, illetve egy nyitott polcos tárolószekrény kapta.

A spa zóna viszonylagos intimitásban, a terasz egy másik részén található. Fő eleme a Softub masszázsmedence, mely kis súlyával, egyszerű telepíthetőségével tökéletes választás egy társasház teraszára. Feltöltése a fürdőszoba felől könnyen megoldható.

A körültekintő tervezésnek köszönhetően jutott hely a napozóágynak és egy kisebb lerakó felületnek is.