Koncentrálj a teraszra!

Ahány ember, annyiféleképpen éli meg a teraszon töltött időt. Van, akinek pihenést, kikapcsolódást, másnak feltöltődést, erőgyűjtést, megint másnak valamilyen hobbival kapcsolatos tevékenységet, aktivitást jelent. A legfontosabb, hogy ide mindannyian szívesen vonulunk vissza egyedül vagy társasággal. Akárhonnan nézzük, a terasz otthonunk egyik leginkább “pozitív” szeglete. Erre hívja fel a figyelmet a SpaTrend Teraszpályázata, melynek pályaművei változatos terveket vonultatnak fel az outdoor helyiségek berendezésére.


- Megbízóim, a középkorú, jól szituált, magas beosztásban dolgozó házaspár, a közelmúltban fejezték be családi házuk felújítását. Azzal a problémával szembesültek, hogy eddig a kertre egyáltalán nem figyeltek. Életmódjuk miatt igénylik, hogy az otthon töltött idő a lazításról, feltöltődésről szóljon. Fontos volt az is, hogy a barátaik és a rendszeresen hazalátogató, egyetemista gyerekeik is élvezhessék egy tágas, jól felszerelt terasz kényelmét – vázolja fel a tervezés körülményeit Julianna.

A kert alapterülete és formája adott, változtatásra nem volt lehetőség, így ebből kellett a legtöbbet és legjobbat kihozni. A burkolatokat, bútorokat, kiegészítőket szabadon választhatta a tervező, a tulajdonosok egyetlen kérése az volt, hogy minőségi, időtálló,  esztétikus és modern tárgyak kapjanak helyet, továbbá minden harmonizáljon a ház belső tereivel, stílusával, igényességével.

A cél tehát egy funkciók szerint osztott, mégis egységes képet mutató külső tér kialakítása, melyben helyet kap a kültéri konyha és a nappali. Ez a vendégfogadások, közös főzések, baráti beszélgetések és borozgatások helyszínéül szolgál. A wellness részleg úszómedencével, szaunával és egy masszázsmedencével, ugyancsak fontos a lakóknak, továbbá igény volt egy apró, elvonulásra alkalmas helyre is.

Az anyaghasználatban és a bútorok, berendezési tárgyak kiválasztásánál a minőség, az időtállóság és a design kapta a legnagyobb hangsúlyt, és végül, de nem utolsó sorban az elvárás, hogy minden legyen otthonos, mindenki érezze jól magát.

Ennek megfelelően válogatta Julianna a Luxor család elemeit: az étkező asztalt, az ülőgarnitúrát a fotelekkel és a háromszemélyes szófát, valamint a napozóágyat. A wellness rész kényelméről a HotSpring Spas Limelight FLAIR masszázsmedence gondoskodik. A közös ételkészítések főszereplője a Broil King Imperial XLS gázgrill, míg a csendes pihenőhöz a helyet a Cardiff Lounge szett biztosítja.

A frissen vásárolt társasházi lakás és a hozzá tartozó terasz berendezésével egy egyedülálló fiatalember bízta meg a tervezőt. A tulajdonos pozitív és nyitott életszemlélete mindenhonnan visszaköszön és a kérése, hogy mindenből kifogástalan minőségű, design darabok jelenjenek meg az otthonában, ezt a hozzáállást tükrözi. - A belső-külső tervezés párhuzamosan történt, ami nagymértékben megkönnyítette a munkámat is, hiszen egységben lehetett a terekről gondolkodni – meséli Julianna.

A terasz, bár mérete átlagon felüli mégis kihívást jelentett. A legnagyobb fejtörést az okozta, miképpen lehet optimálisan elhelyezni a megálmodott masszázsmedencét és a professzionális grill sütőt.

A tér intim takarását és árnyékolását szolgálják a tartóoszlopokra erősített fa lécek, melyek pergola szerűen ölelik körbe a kültéri szobát. A pihenésről, felfrissülésről gondoskodó HotSpring Spas HotSpot RELAY masszázsmedence mellett a terasz másik ékessége a Kamado Chef 1900 Classic Diamond Black grill készülék, egyben a gyakori baráti összejövetelek nélkülözhetetlen kelléke.

A Livorno Malaga étkezőasztal és a karosszékek váza alumínium elemekből készült, megjelenésük könnyed és elegáns, jól illenek a modern környezetbe. A lágy ívű, párnázott Jati & Kebon Reno kanapék egy otthonos, meleg társalgó sarkot képez, ahonnan nehéz szívvel állnak fel a vendégek. A függő fotel látványelemként is megállja a helyét, egyben a tulajdonos kedvenc olvasó helye is.