Terasz, amire minden otthonnak szüksége van

Egy kényelmes otthon terasz nélkül? Elképzelhetetlen! A hiánya persze nem feltétlenül kínzó, de az élet nélküle kevésbé élvezetes és ezt egy idő után nehezen titkoljuk. Legtöbben egyetértenek abban, hogy minél tágasabb a terasz, annál jobb, ám egy kisebb méretű is számtalan lehetőséget kínál. Csupán ötletek és megfelelő tervezés kérdése, hogy mit sikerül kihozni a rendelkezésre álló térből. A SpaTrend Teraszpályázatára készült terveket látva kétségtelen az új trend: ez az év a teraszé.


Saskőy Vanda a Teraszpályázatra két létező projekttel készült. A családi ház teraszának tervezésénél valós kérés volt, hogy a megrendelővel közösen tervezzék és alakítsák ki a részleteket. Az ingatlan a budai oldalon, dombos területen található, a ház kétszintes és 250 négyzetméter feletti hasznos területtel rendelkezik.

A házat kívül-belül teljesen felújították, a domborzati viszonyok miatt sok szintkülönbséggel rendelkező kert pedig csipkerózsika álmát aludta az elhanyagolt növényzet alatt. A tulajdonos kérése volt, hogy a kertben több funkciónak is legyen helye, minden kényelmi extrával a pihenés vagy épp a társasági élet kiszolgálására.

Így került a külső térbe a konyhával együtt működő szabadtéri étkező és sütőhely, mobil árnyékolással és grillel. A főszerep itt a Kamado Joe Classic Joe kerámia grillnek jutott, de legalább ekkora fontossággal bír az étkezések helyéül szolgáló Ellie & John hatszemélyes étkező szett is.

A wellness sarok kiemelt figyelmet kapott: a pihentető fürdőélményről a HotSpring Jetsetter háromszemélyes masszázsmedence gondoskodik. Az árnyékot adó növényzet a tökéletes intimitást biztosítja. A domborzati adottságok és a kiemelés érdekében egy betontámfallal elhatárolt felső részt is tervezett ide Vanda, ahova egy kisebb méretű medencét építettek be, valamint itt kaptak helyet a Hydra napozóágyak is.

A terület másik részén, az épített pergola alatti Toft ülőgarnitúra várja egy kiadós pihenésre a családtagokat, de a nagyobb társasági összejövetelek középpontja is itt lehet. - A kertnek megvoltak a maga adottságai, illetve már kiépített részei, így a tervek ennek figyelembe vételével készültek. A valós tervezési terület kicsit kevesebb, mint 200 négyzetméter lett – mutatja a tervező. A megrendelőnek a klasszikus kert stílus tetszett: rendezett, szabályos terek és határolások, logikus rendszerekben.

A társasházi lakás ugyancsak a főváros budai oldalán található, frekventált részen, jó kilátással. A lakás belső kétszintes, körülbelül 180 négyzetméter alapterületű, a második szinten nappalival egybekötött, kb. 40 négyzetméteres terasszal.

A belsőépítészeti átalakításon kívül a terasz berendezése is nagy hangsúlyt kapott. A tulajdonosok célja az volt, hogy az indoor és az outdoor terek komplex egységet alkossanak egymással. - Kérésükre egy fedett, leülős részt, egy kisméretű, kétszemélyes jakuzzit, illetve a konyhához közelebb eső részen egy étkező és egy kültéri konyha-grill sarkot terveztem – mutatja Vanda. - Az egyszerű, modern, szögletes formákat a növényzet teszi könnyeddé.

A terasz, amilyen kicsi, olyan kényelmes és tökéletes helyet kínál a lakók mindennapi kikapcsolódásához. A Softub Sportster masszázsmedence ideális választás a kisebb méretű terekbe, a Truro ülőgarnitúra nagyszerűen kiegészíti a pihenő, wellness részt. Mindehhez a Jardinico Caracter napernyő nyújt megfelelő árnyékolást, a melegebb, nyári napokon.

Az egészséges és finom ételek a Broil King Imperial S 690 gáz grillen készülnek, a közös étkezések helye pedig a Cali bár szett.