Pihenés télen a kertben, vagy a télikertben?

A téli hónapok beköszöntével nem feltétlenül a kertben eltöltött időről álmodozunk, pedig télen is rengeteg kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget nyújt a kert, különösen akkor, ha van egy télikertünk. Utánajártunk a télikertek történetének, és végigvesszük a téli kerti relaxáció elengedhetetlen kellékeit, melyeket akár azonnal birtokba is vehetünk, ha a SpaTrend ünnepi ajánlataiból csemegézünk.


A télikertek története

Hagyományosan a télikert nem pusztán egy, decemberben is termő veteményest jelent. Maga a kifejezés a 17. századból ered, amikor az európai nemesség körében divatossá vált, hogy palotáikhoz nagy télikerteket építsenek, ahol trópusi és szubtrópusi növényeket helyeztek el egész évben (mivel a nyugat-európai nyarak egy trópusi növény számára inkább telet jelentenek!)

Az Angliában a füstadó helyett, 1696-ban bevezetett ablakadó tovább növelte a télikertek megépítésének presztízsét, ami a társadalom legtehetősebb rétegén kívül mindenki számára elérhetetlenül drágává, ezzel egyidejűleg hivalkodóvá tette a télikerteket.

Az 1800-as évek végére már a polgári rétegek is megengedhették maguknak a télikertek építését, és a tengerpartokon sorra épültek a szebbnél-szebb télikertek, melyek szinte ugyanúgy néztek ki, mint a nemesség építményei, belépve azonban trópusi növények helyett ülőalkalmatosságok kínálták a kikapcsolódási lehetőséget. (Az 1851-ben hatályon kívül helyezett ablakadó valószínűleg nagyban hozzájárult a télikertek térnyeréséhez!) Ekkorra gyaníthatóan a nemesség már talált valami mást, amivel összemérhette vagyoni státuszát.

Modern télikertek

Ha ma ízlelgetjük a télikert szót, nem feltétlenül egy trópusi növényekkel beültetett üvegpalota jut az eszünkbe, sokkal inkább egy hófödte díszkertre gondolunk.

A modern télikert általában úgy van kialakítva, hogy fűszernövényeket és zöldségeket termesszenek benne, vagy úgy ültetik és rendezik be, hogy a téli hónapokban is látványos legyen, kikapcsolódást, feltöltődést nyújtson akár étkezés közben, akár a délutáni pihenés során. Ne csak növényekre gondoljunk!

A modern télikertnek csupán egyik funkciója, hogy a szemet gyönyörködtesse, és a növények látványa pihentesse a betérőket. A térbe tökéletesen illeszkedő, organikus formavilágú kerti bútorok épp úgy helyet kaphatnak a 21. századi télikertben, mint a masszázsmedence, melynek forró vizében elmerülve valóban egy trópusi kertbe képzelheti magát tulajdonosa, az év minden napján.

Télikert nélkül télen a kertben

Természetesen a szabadban télikert nélkül is lehet élet a kertben. A teraszt és a kertet úgy érdemes megtervezni, berendezni és kialakítani, hogy minden évszakban kellemes kikapcsolódást és feltöltődést nyújtson. A télen is pihentető kültéri élettér központi eleme lehet a masszázsmedence, melyet érdemes olyan, kiváló minőségű kerti bútorokkal kiegészíteni a teraszon, amelyek időjárásállóak, és a hideg napokon is komfortérzetet nyújtanak, szövetük nem nedvesedik át, így a jakuzzizás előtt és után kényelmesen helyet foglalhatunk, átöltözhetünk, és felkészülhetünk a mártózásra.


A grillezés szerelmesei számára évszaktól függetlenül remek szórakozást ígér a terasz, ahol talán a téli hidegben még kellemesebb is a forró sütő mellett várakozni a fogások elkészültére, mint a nyári nagy melegben. Számukra egy kényelmes kerti étkezőgarnitúra szinte elengedhetetlen!

A telet tehát nem túlélni, hanem megélni érdemes, melyhez minden kellék elérhető és beszerezhető a SpaTrend ünnepi kínálatából. Egy kis tervezés, fantázia, és persze a jó társaság szükséges ahhoz, hogy kertünkben átélhessük a tél legszebb pillanatait.