30 perces ínycsiklandó grill receptek a rohanós nyári napokra

A nyár a szabadtéri programokról, a napsütésről és persze a finom ételekről szól. De mi van akkor, ha rohanós a nap, és nincs órákig időnk a konyhában, vagy a grill mellett állni? Semmi gond! Összeszedtünk néhány gyors és finom grill receptet, amikkel 30 perc alatt asztalra varázsolhatod a nyár ízeit, anélkül, hogy lemondanál a minőségről.


Villámgyors húsos fogások

Citromos-fokhagymás csirkemell csíkok: Vágd a csirkemellfilét vékony csíkokra. Keverj össze olívaolajat frissen facsart citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és egy csipet szárított oregánóval. Forgasd bele a csirkét, és hagyd állni 5-10 percig, amíg a grill felmelegszik. Grillrácson magas hőfokon süsd 3-4 percig oldalanként, amíg aranybarna és átsült nem lesz. Kész is a tökéletes salátafeltét vagy pita töltelék!

Fűszeres garnélanyársak: A garnéla az egyik leggyorsabban elkészülő tenger gyümölcse. Pár perc alatt grillezhető, és azonnal magába szívja a fűszerek ízét. Párold be a tisztított garnélákat olívaolajjal, chili pehellyel, fokhagyma granulátummal, sóval és borssal. Fűzd nyársra őket (ha fából van, áztasd be előtte vízbe!), majd süsd 2-3 percig oldalanként, amíg rózsaszínűre nem válnak. Fantasztikus előétel vagy könnyű vacsora.

Vékonyra szeletelt sertésszűz vagy karaj: Vékony szeletekre vágva a sertés is rendkívül gyorsan átsül. Párold be egy egyszerű BBQ szósszal, vagy fűszeres pácban (pl. mustár, méz, szójaszósz, fokhagyma). Süsd 3-5 percig oldalanként, amíg megpirul és átsül. Tálalhatod friss salátával vagy grillzöldségekkel.

Húsmentes opciók sietős napokra

Halloumi vagy grill sajt szeletek friss zöldségekkel: A grill sajtok kifejezetten gyorsan elkészülnek és fantasztikus ízűek. Vágd vastagabb szeletekre a sajtot, és süsd forró grillen 2-3 percig oldalanként, amíg aranybarna és puha nem lesz. Tálald friss koktélparadicsommal, kígyóuborka szeletekkel és egy kevés balzsamecetes-olívaolajos öntettel. Ez egy pillanatok alatt elkészíthető, laktató és finom fogás.

Portobello gomba burger gyorsan: A nagy fejű portobello gombák remek húshelyettesítők. Mosd meg, szedd ki a szárát, majd locsold meg kevés olívaolajjal, szórj rá sót, borsot és egy csipet szárított kakukkfüvet. Süsd kalappal lefelé 5-7 percig, majd fordítsd meg, és süsd további 3-5 percig, amíg puha nem lesz. Tálald hamburgerzsemlében a kedvenc feltéteiddel.

Grillezett kukorica cső: A kukorica az egyik leggyorsabban elkészülő grillzöldség. Ha héjában grillezik, először a héját égeti meg a tűz, belül pedig megpuhul és kissé megpárolódik. Ha a héját lehúztad, kend be kevés olajjal és sózd meg, majd süsd közvetlenül a rácson, forgatva 8-12 percig, amíg szép, pirult foltok jelennek meg rajta. Kend meg vajjal, sóval és egy csipet chilivel – isteni!

Gyors tippek a 30 perces grillezéshez:

Előmelegítés: Mindig melegítsd elő a grillt alaposan! Gázgrillnél ez általában 5-10 perc, faszénnél kicsit több időt vehet igénybe, amíg a parázs megfelelő hőmérsékletű lesz.

Vékonyabb szeletek: Minél vékonyabbra vágod a húst vagy a zöldségeket, annál gyorsabban sülnek át.

Egyszerű pácolás: A gyors receptekhez válassz egyszerű, de ízletes pácolást. A citrom, fokhagyma, olívaolaj és fűszerek kombinációja szinte bármihez passzol.

Készíts elő mindent: Mielőtt a grillhez állnál, készíts elő minden hozzávalót – vágd fel a zöldségeket, pácold be a húsokat, készítsd ki a fűszereket és a tálalóedényeket. Ez spórolja meg a legtöbb időt!

Ne hagyd, hogy az időhiány meggátoljon egy finom grillpartiban! Ezekkel a gyors receptekkel pillanatok alatt elkészül a kerti lakoma, és több időd marad a barátokkal és a családdal tölteni. Jó étvágyat!