A grillszezon sosem ér véget! - Fedezd fel az őszi grillrecepteket
- írta: Bácsalmási Katalin
- 2025.09.05
Ki mondta, hogy a grill csak a nyári hónapok kiváltsága? Ahogy hűvösebbre fordul az idő és a fák levelei vörös és arany színekbe öltöznek, egy új, izgalmas grillszezon veszi kezdetét! Ne tedd el a grillt a garázsba, hiszen az őszi grillezés egészen különleges hangulatot ad. A forró grill és a friss, ropogós levegő kellemes kontrasztja igazi élménnyé teszi a szabadtéri sütögetést, a szezonális alapanyagok pedig új, izgalmas ízeket hoznak a grill-palettádra.
Fedezd fel az őszi alapanyagok varázsát
Feledd el a megszokott oldalas-tarja-csirkehármast, és merülj el az ősz zamatos kínálatában! A grillen fantasztikusan viselkednek a szezonális zöldségek és gyümölcsök.
Zöldségek: A édesburgonya vagy a cékla nagyszerűen karamellizálódik a parázs felett, ezáltal édes, füstös ízt kap. Egyszerű fűszerezéssel, olívaolajjal és friss rozmaringgal tökéletes köretet készíthetsz. Próbáld ki a grillezett sárgarépát mézzel és balzsamecettel, vagy a kelbimbót baconbe tekerve – garantált a siker! A grillezett padlizsán és gomba is remek választás, a füstös ízvilág pedig fantasztikusan kiegészíti a húsételeket.
Gyümölcsök: Nemcsak a zöldségek, de a gyümölcsök is megállják a helyüket a rácson! A grillezett körte vagy alma fahéjjal meghintve, esetleg egy gombóc vaníliafagyival tálalva mennyei desszert. Ha valami különlegesre vágysz, grillezett fügét is kínálhatsz kecskesajttal és egy csepp mézzel – a sós és édes ízek játéka felejthetetlen ízélményt eredményez.
Így grillezhetsz, ha már hűvös van
Az őszi grillezésnél érdemes néhány dologra odafigyelni. Mivel hamarabb sötétedik, ne feledkezz meg a megfelelő világításról, és mindig legyen kéznél egy vastag pulóver vagy takaró.
Figyelj az ételek hőmérsékletére: Mivel a húsok és zöldségek a hűvösebb levegőn hamar kihűlnek, érdemes forrón tálalni őket. Használj hőálló edényeket vagy tálakat a tálaláshoz.
Készíts fűszeres pácokat: A hidegebb időben a zsírosabb, fűszeresebb pácok és fűszerkeverékek jobban érvényesülnek. Használj kakukkfüvet, rozmaringot, fokhagymát és chilit a húsok pácolásához, és ne feledkezz meg a köményről vagy a füstölt paprikáról sem.
Lassú sütés: Az őszi hangulathoz tökéletesen passzolnak a lassú tűzön készített, zamatos húsok. Egy lassan sült oldalas vagy egy marhaszegy igazi főnyeremény, amit aztán melegszendvicsbe, salátába tehetünk, vagy egyszerűen csak kísérővel tálalhatunk.
Ne hagyd, hogy az ősz véget vessen a grillszezonodnak! Húzd fel a vastag pulóvert, tölts magadnak egy pohár forralt bort, és fedezd fel az őszi grillezés varázsát! Ha pedig szükséged lenne egy kis inspirációra látogass el a szeptember 8 és 13 között megrendezésre kerülő Grillexpora, ahol megismerkedhetsz a legtrendibb grillekkel, a szeptember 13-án megrendezésre kerülő záró rendezvényen pedig profi grill séfektől lesheted el a grillezés minden titkát, sőt meg is kóstolhatod a legfinomabb fogásokat!