- írta: Peitli Csilla
Főszerepben a grillezett tök
- írta: Peitli Csilla
- 2016.10.05
Ősszel a dekorációban és a tányérokon is egyre többször jelennek meg a különböző tökfélék, amelyek színes színfoltjai a borongós hónapoknak. Az egészséges és változatos megjelenésű tökök íze megosztó lehet, de a grillezett változat szinte mindig telitalálat.
Ősszel a dekorációban és a tányérokon is egyre többször jelennek meg a különböző tökfélék, amelyek színes színfoltjai a borongós hónapoknak. Az egészséges és változatos megjelenésű tökök íze megosztó lehet, de a grillezett változat szinte mindig telitalálat.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
A grillezés – ahogy oly sok más zöldségnél is – a tökből is kihozza a legjobb oldalát. Igazán hálás alapanyag, amely kevés praktikával és fűszerrel képes maradandó ízélményt adni. Amerikában a Halloween ikonkikus hozzávalójaként gyakran készül sütőben az úritök, de a legjobb aromák a grillen csalogathatóak elő belőle. Hogyan?
A megmosott tököt vágd először négy darabba. Egy kanál segítségével szedd ki a magokat és az azt körülvevő részt, majd jöhet a felvágás. Minél vastagabbra hagyod a darabokat, annál tovább tart majd a sütés, ezért maradj inkább a kisebb kb. 2-2,5 cm-es vastagság körül. Éles késsel és masszív, stabil vágódeszkával dolgozz, mert a tök nem adja könnyen magát. A nagyon tömör húsú zöldségbe ezért először szúrj egy lyukat, majd a lyukba belehelyezett késsel vágd át a tököt úgy, hogy közben kicsit mozgatod a kés hegyét fel és le. Ez a furcsa fűrészelő mozdulat megkönnyíti majd a szeletelést.
Ha mindez megvan, jöhet az ízesítés, aminél nyugodtan elengedheted a fantáziádat. A tök rengeteg ízkombinációt elbír, ha nem teszel rá semmit, azt is. Sütés előtt mindenképpen kend le egy szilikonos ecsettel vékonyan olajjal, majd a választott fűszerekkel hintsd meg. Ha szeretnéd kipróbálni az amerikai változatot, akkor használj sót, cayenne borsot, fahéjat és szerecsendiót.
Az így beízesített tököt először süsd közvetlen lángon, majd a közepes hőfokú grillen tedd át az indirekt zónában, és itt süsd készre zárt grilltető alatt. Mielőtt teljesen átsülne (5-10 perccel a vége előtt) szórj rá egy kis barna cukrot, hogy elmélyítsd az édeskés ízét. Az így kapott édes, illatos és enyhén pikáns változat délutáni csemegeként és sült húsokhoz köretként is ideális.