Főszerepben a grillezett tök

Ősszel a dekorációban és a tányérokon is egyre többször jelennek meg a különböző tökfélék, amelyek színes színfoltjai a borongós hónapoknak. Az egészséges és változatos megjelenésű tökök íze megosztó lehet, de a grillezett változat szinte mindig telitalálat.


Ősszel a dekorációban és a tányérokon is egyre többször jelennek meg a különböző tökfélék, amelyek színes színfoltjai a borongós hónapoknak. Az egészséges és változatos megjelenésű tökök íze megosztó lehet, de a grillezett változat szinte mindig telitalálat.

 

 Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A grillezés – ahogy oly sok más zöldségnél is – a tökből is kihozza a legjobb oldalát. Igazán hálás alapanyag, amely kevés praktikával és fűszerrel képes maradandó ízélményt adni. Amerikában a Halloween ikonkikus hozzávalójaként gyakran készül sütőben az úritök, de a legjobb aromák a grillen csalogathatóak elő belőle. Hogyan?

A megmosott tököt vágd először négy darabba. Egy kanál segítségével szedd ki a magokat és az azt körülvevő részt, majd jöhet a felvágás. Minél vastagabbra hagyod a darabokat, annál tovább tart majd a sütés, ezért maradj inkább a kisebb kb. 2-2,5 cm-es vastagság körül. Éles késsel és masszív, stabil vágódeszkával dolgozz, mert a tök nem adja könnyen magát. A nagyon tömör húsú zöldségbe ezért először szúrj egy lyukat, majd a lyukba belehelyezett késsel vágd át a tököt úgy, hogy közben kicsit mozgatod a kés hegyét fel és le. Ez a furcsa fűrészelő mozdulat megkönnyíti majd a szeletelést.

Ha mindez megvan, jöhet az ízesítés, aminél nyugodtan elengedheted a fantáziádat. A tök rengeteg ízkombinációt elbír, ha nem teszel rá semmit, azt is. Sütés előtt mindenképpen kend le egy szilikonos ecsettel vékonyan olajjal, majd a választott fűszerekkel hintsd meg. Ha szeretnéd kipróbálni az amerikai változatot, akkor használj sót, cayenne borsot, fahéjat és szerecsendiót.

Az így beízesített tököt először süsd közvetlen lángon, majd a közepes hőfokú grillen tedd át az indirekt zónában, és itt süsd készre zárt grilltető alatt. Mielőtt teljesen átsülne (5-10 perccel a vége előtt) szórj rá egy kis barna cukrot, hogy elmélyítsd az édeskés ízét. Az így kapott édes, illatos és enyhén pikáns változat délutáni csemegeként és sült húsokhoz köretként is ideális.

Címkék: