Vékony steak készítésének trükkjei

Ha nem szeretne lemondani az ízletesen omlós steakről, de csak olyan húst tudtott csak beszerezni, amelyből vékonyabb szeletek jönnek ki, próbálja ki a vékony steaket. A kívül alaposan átsütött kéreg alatt medium rare belső fogadja majd, mely megőrizte szaftosságát.


Az eljárás legnagyobb előnye, hogy olyan húsokból is kiváló steak készülhet, amelyeket eddig másként voltunk kénytelenek felhasználni. A módszer nem is működik 1,5-2 cm-nél vastagabb szeleteknél, így a szegy hátulja (skirt steak) például ideális alapanyag. A sütéshez egy minimális fűszerezésen kívül csak hatalmas hőre lesz szükség, ez a titka ugyanis a gyors és sikeres sütésnek.

A grillt (fasznes grillnél előbb a faszén gyújtót) melegítse fel 400 °C-ra, és az enyhén leolajozott húst tegye fel sülni. Az olajtól még szebb kérge és még ropogósabb felszíne lesz a húsnak. Oldalanként 3 perc alatt el is készül a finom étel. A látványos külső és a maradandó élményt nyújtó íz eléréséhez van azért pár szabály, amit be kell tartani. Az egyik ilyen a bors elhagyása. A steak fűszerezése jobb, ha minimalista irányt követ, de ennél a magas sütési hőfoknál még a bors is csak gondot okoz (maradjunk csak a sónál). A borsszemek ugyanis megégnek és megkeserednek, ami elrontja a hús ízét. Legalább ilyen fontos a hús szárazra törlése is. Ha valamennyi nedvesség a hús felszínén marad, akkor a hő hatására a külső részek inkább főnek, mint sülnek, ez pedig az állagot befolyásolja kedvezőtlenül. Végül, a grillráccsal is bánjon óvatosan. A felforrósodott rács túlzottan fekete grilljeleket hagy a húson, ezért mozgassa a húst sütés közben legalább egyszer – próbálja ki például a kereszt alakú grilljelek készítését. Így elkerülheti, hogy a fekete jelek égetté, keserűvé váljanak.

Ha szeretné grilltudását magas minőségű, professzionális grilleken kamatoztatni, próbálja ki a Broil King első osztályú készülékeit és kiegészítőit, amelyekkel öröm a sütés.