Grill tisztítás 3 lépésben

A grillek rendszeres tisztítása segít megőrizni a grill kifogástalan megjelenését, valamint megelőzi az ízkeveredést és a grill állapotromlását. A tiszta, szennyeződésektől mentes grill hívogat a kültéri konyha használatára, még az őszi/téli időszakban is. Mit használj, hogy grilled mindig a legjobb formáját hozza?


1. Rácstisztítás

A grillek tisztítását érdemes a rácsok tisztításával kezdeni. Az ide letapadó ételmaradék, korom és egyéb szennyeződés a hőtől könnyen ráég a rácsokra, és ha nem takarítod le minden sütést követően, akkor több rétegű koszréteg alakul ki. Ezt már nem lenne olyan egyszerű eltávolítani, ezért jobban jársz, ha el sem jutsz idáig. Minden sütés után egy erős kefével menj át a rácsokon. Az eltérő fogások sütése között is használhatod a kefét, de a sütés végeztével mindenképpen keféld le a sikáld le a rácsokról a ráégett koszt, amíg még meleg a grill. Ekkor könnyebben megy majd a tisztítás.

Faszenes, pellet grilleknél a lekapart koszt szórd a faszénre, gázgrilleknél ki is veheted a rácsokat a grillből,. hogy ne a grill mélyére hulljon a szennyeződés. A tisztításhoz mindig olyan erősségű kefét használj, ami bár hatékony, de nem sérti meg a sütőfelület felszínét. Gázgrillekhez jöhet például ez a különleges rugós kefe, ami alapos, de kíméletes tisztítást garantál. Pellet grillhez pedig már egy egész kis takarító készlet is kapható, amivel a kosz mellett a hamut is könnyen eltávolíthatod.

2. Belső takarítás

A grillrácsok és sütőfelületek letisztítása után jöhet a belső terek takarítása. Ez a faszenes, egyterű, kerámia grilleknél a legegyszerűbb. Amennyire lehet szedd szét a grillt és egy söprűvel tisztítsd meg a felületeket, esetleg most át vízzel. A rozsdamentes acél felületekhez használj speciális grilltisztítót. A Softcare környezetbarát megoldása kényelmes szórófejes flakonban érkezik és elég a felültre fújni, majd hatni hagyni. A Broil King ugyancsak szórófejes tisztítója már külső és belső felületekre is hatásos. Elbánik a zsír- és korommaradványokkal, és 10-15 perc hatóidő is elég számára. Ráadásul ezt a készítményt a még meleg grillre is felfújhatod, ezzel csak nő a hatásfoka.

3. Külső takarítás

A lecsöpögő szaftok és a kiömlő szószok ugyanúgy nyomot hagyhatnak a grill külsején, mint a korom és a por, ezért időnként át kell törölni az egész grillt. A legtöbb esetben egy vizes ruha is elég lehet, de ha úgy érzed, hogy komolyabb takarításra van szükség, különösen a fém grilleknél, akkor jöhet a nehéz tüzérség. Hogy a rozsdamentes acél a legjobb fényében pompázzon, bízd magad a Broil Kingre, ami nemcsak minőségi gázgrilleket gyárt, de a tisztításukról is maga gondoskodik. A grillek külső tisztítására fejlesztett készítményüket könnyű felvinni, acél és porcelán felületekről is gyorsan és hatékonyan távolítja el a lerakódásokat, már mindössze 5 perc hatóidő után.

A grill külső és belső takarítása után várd meg a teljes száradást  az elpakolás vagy a takaróponyva alá rejtés előtt, hogy legközelebb egy tiszta, ép és sütésre grillt vehess elő, amikor szükség lesz rá.