Három életmenő tipp hal grillezéshez

Bár évek óta növekszik a mennyiség, még mindig nem eszünk, mi magyarok, elég halat, pedig rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. A konyhában sütés mellett remek alternatíva a halak grillezése, ami nem büdösíti a lakást, gyorsan megvan és egy-két trükk betartásával rendkívül egyszerű!


1. Sütési idő

A halak sütési ideje típusuktól és a hús vastagságától függően egy igen széles skálán változhat, de alapvetően azért elmondható, hogy ha a hús színe opálossá válik, akkor már fogyasztható is. Egy kis plusz pirítás a bőrön csodákat tehet az ízzel, ezért azt érdemes zsiradékkal kezelni a sütés megkezdése előtt.

A halat gyenge húsa miatt nem érdemes sokat forgatni, de egyszer, kb. a sütés 70%-ánál azért fordítsuk meg.

2. Leragadás

A halak húsa a sütés során fellazul és könnyen mállik, ezért csak nagyon óvatosan mozgasd. Annyira delikát a húsa, hogy egy kis leragadástól is széteshet az egész, ezért azt mindenképpen előzd meg. Leragadás ellen bevethetsz falapot, hogy nem közvetlenül a rácson süljön a hal vagy süsd egészben, minél nagyobb bőrfelületet meghagyva a halat. A bőr segít majd egyben tartani az ételt és nem kell apró haldarabokat tálalnod a grillezés végeztével.

3. Célszerszámok

Könnyebb lesz a halat kezelni, ha megfelelő grilleszközöket használsz a sütést közben és után. Ilyen például a vékony pengéjű, de nagy felületű lapát, amivel könnyű mozgatni még a nagyobb darabokat is. De ilyen a grillkosár is, ami az egész halak sütését teszi egyszerűbbé azáltal, hogy kalitkába zárva többet is kezelhetsz, mozgathatsz, forgathatsz egyszerre, időt és fáradtságot spórolva ezzel.