Grillrácsok olajozása csöpögés nélkül

A grillrácsok tapadásmentessé tételéhez a legtöbben olajat vagy valamilyen állati eredetű zsiradékot használnak. Ezek azonban rácsöpöghetnek a lángokra, amelyek ilyenkor fellángolnak és megégethetik a rácsokon lévő étel külsejét. Az égőfejre égett zsiradék pedig még kellemetlen illatot is áraszt. Hogyan előzheted meg ezt?


A faszenes vagy gázos grilleknél a fellángolások megelőzésére és kezelésére a legtöbb profi szakácsnak megvan a saját módszere, most ezekből a jó tanácsokból és praktikákból szemezgettünk, hogy te is kiválaszthasd a számodra ideális változatot.

Olajszpré: A pumpás kiszerelésű olajszprékkel könnyű szabályozni a felvitt olaj mennyiségét, így elkerülhető a túl sok használata, ami lecsöpöghet és beindíthatja a fellángolást. A profik azonban még ezt is óvatosan használják, és még az előtt fújják le a rácsokat, hogy azokat a helyükre tennék a grillen. Ez az elővigyázatosság garantálja, hogy véletlenül se okozzanak fellángolást az olajozással.

Szalonnabőr: A minimális mennyiség felvitelében segít a szalonnabőr alkalmazása is, amellyel be kell dörzsölnöd a kívánt felületet. Nagy előnye, hogy nem csöpög ki belőle semmi felkenéskor, de a forró rácsok utólagos olajozására már kevésbé alkalmas. Vegetáriánus fogásokhoz szintén nem használható.

Olajos papírtörlő: A szalonnabőr vega kompatibilis változata, hiszen bármilyen növényi olajjal alkalmazható ez a módszer. Egy kis tálkába önts valamennyi olajat, majd egy galacsinná gyűrt papírtörlőt dobj bele. Ezt aztán egy fogóval jól nyomkodd ki, és máris kenheted a rácsokat a zsíros papírral. Mivel a fogóval távol tarthatod a kezeidet a hőforrástól, ezért a forró rácsok olajozását is könnyedén megoldhatod vele.

Ghi: Az indiai konyhában használt tisztított vaj ugyancsak ideális a grillek lekenésére. Mivel ebből a vajból teljesen hiányzik a víz, jóval könnyebb vele dolgozni a grillen. Nem sistereg és nem fröcsög, hiszen nem távozik belőle nedvesség a hő hatására. További hatalmas előny, hogy a vaj megtisztítása után visszamaradt 100 százalékos vajzsírt szinte lehetetlen elégetni, így még kezdő grillezők is bátran kísérletezhetnek vele, biztosan nem rontja el az étel ízét és az égett zsiradékokban megtalálható egészségre káros melléktermékekkel sem kell a vaj esetében számolni. A ghi otthon is könnyen előállítható (egyszerű forralással) és ráadásul tovább is eltartható, mint a hagyományos vaj, ezért egyszerre érdemes nagyobb mennyiséget gyártani. Íze egy kicsit testesebb és komplexebb, mint az általunk megszokott változaté, de a grill ételekhez kiváló.