Hasznos tippek a grilles fellángolások megelőzésére

A grillrácsok tapadás mentessé tételéhez a legtöbben olajat vagy valamilyen állati eredetű zsiradékot használnak. Ezek azonban rácsöpöghetnek a lángokra, amelyek ilyenkor fellángolnak és megégethetik a rácsokon lévő étel külsejét. Az égőfejre égett zsiradék pedig még kellemetlen illatot is áraszt. Hogyan előzheted meg ezt?


A fellángolások megelőzésére és kezelésére a legtöbb profi szakácsnak megvan a saját módszere, most ezekből a jó tanácsokból és praktikákból szemezgettünk, hogy te is kiválaszthasd a számodra ideális változatot.

Olajszpré: A pumpás kiszerelésű olajszprékkel könnyű szabályozni a felvitt olaj mennyiségét, így elkerülhető a túl sok használata, ami lecsöpöghet és beindíthatja a fellángolást. A profik azonban még ezt is óvatosan használják, és még az előtt fújják le a rácsokat, hogy azokat a helyükre tennék a grillen. Ez az elővigyázatosság garantálja, hogy véletlenül se okozzanak fellángolást az olajozással.

Szalonnabőr: A minimális mennyiség felvitelében segít a szalonnabőr alkalmazása is, amellyel be kell dörzsölnöd a kívánt felületet. Nagy előnye, hogy nem csöpög ki belőle semmi felkenéskor, de a forró rácsok utólagos olajozására már kevésbé alkalmas. Vegetáriánus fogásokhoz szintén nem használható.

Olajos papírtörlő: A szalonnabőr vega kompatibilis változata, hiszen bármilyen növényi olajjal alkalmazható ez a módszer. Egy kis tálkába önts valamennyi olajat, majd egy galacsinná gyűrt papírtörlőt dobj bele. Ezt aztán egy fogóval jól nyomkodd ki, és máris kenheted a rácsokat a zsíros papírral. Mivel a fogóval távol tarthatod a kezeidet a hőforrástól, ezért a forró rácsok olajozását is könnyedén megoldhatod vele.

Ghi: Az indiai konyhában használt tisztított vaj ugyancsak ideális a grillek lekenésére. Mivel ebből a vajból teljesen hiányzik a víz, jóval könnyebb vele dolgozni a grillen. Nem sistereg és nem fröcsög, hiszen nem távozik belőle nedvesség a hő hatására. További hatalmas előny, hogy a vaj megtisztítása után visszamaradt 100%-os vajzsírt szinte lehetetlen elégetni, így még kezdő grillezők is bátran kísérletezhetnek vele, biztosan nem rontja el az étel ízét és az égett zsiradékokban megtalálható egészségre káros melléktermékekkel sem kell a vaj esetében számolni. A ghi otthon is könnyen előállítható (egyszerű forralással) és ráadásul tovább is eltartható, mint a hagyományos vaj, ezért egyszerre érdemes nagyobb mennyiséget gyártani. Íze egy kicsit testesebb és komplexebb, mint az általunk megszokott változaté, de a grill ételekhez kiváló.

Ha érdekelnek még ehhez hasonló praktikák és szívesen lesnéd el a fogásokat profi séftől, akkor szívből ajánljuk a H2G Grilliskola kurzusait.