Hőszabályozás a kamadó grilleknél

A kamadó kerámia grillek hőszabályozása nem egyetlen gomb elforgatásával történik, de egy kis gyakorlással, azért könnyen elsajátítható. Mikre kell figyelni?


Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy kamadó grillek kiváló hőtartással rendelkeznek. Persze - mondhatnád - hiszen pont ezért vettem. Igazad is van, csakhogy ezt a tulajdonságát a grillnek a hőszabályozásnál sem szabad elfelejteni. Mivel a hőszigetelés elsőosztályú és a belső cirkuláció is segíti az állandó hőfok megtartását, így egy kamadó grill hőfokát mindig egyszerűbb növelni, mint csökkenteni.

Ezt a sütés megtervezésénél érdemes bekalkulálni, és a kisebb hőigényű ételeket sütni előbb, majd úgy emelni lassan a hőfokot egy marék faszén rádobásával. Hogyan lehet mégis csökkenteni a hőt?

A hőszabályozás legjobb eszköze a kamadónál a légnyílás és az idő. A felmelegedési szakasznál minden légnyílás legyen nyitva, hogy gyorsan felizzon a faszén. Ezeket legalább félig érdemes becsukni mikor a kívánt hőfok közelébe ér a mutató. Pár fokkal még ezután is emelkedik, így elérheted a sütési hőfokot.

Ha csökkenteni szeretnéd  a hőmérsékletet, akkor zárd el teljesen a felső légnyílást, és idővel tapasztalnod kell a hőfok csökkenését. Ha pedig növelni szeretnéd a hőmérsékletet, nyisd ki a nyílást vagy tegyél be egy kis faszenet.