Megvan a Séf a Rácson Grillverseny győztese!

A Séf a Rácson Grillversenyen már negyedik alkalommal mérettetik meg tudásukat és rátermettségüket a profi és amatőr grillesek és bbq fanatikusok. A tét idén is óriási volt, professzionális gázüzemű és faszenes grilleket nyerhettek a verseny legjobbjai.


A november 9-i, végső összecsapásra a SpaTrend ürömi bemutatótermének kertjében került sor, melyet kifejezetten a verseny döntőjére úgy rendeztek át, hogy a versenyzők egymás mellett, különféle grillsütőkön sütve egyszerre mutathassák meg, ők készítik a legomlósabb, legropogósabb, vagy épp a legízletesebb grillételeket.

Az izgalmas verseny már reggel 10 órakor a kezdetét vette, ekkor izzottak fel először a grillsütők. A laikusok és a hobbi grillszakácsok is tudják, igazán nem mindegy, hogy gázüzemű, vagy faszenes grillsütőt használunk-e, hiszen más-más technikát kell ezeken alkalmaznunk. A versenyzők között is hatalmas volt az izgalom, hiszen mindenkinek megvolt a maga favoritja. Volt, aki világ életében faszenes grillsütőt használt, míg a másik versenyző el sem tudta képzelni, mihez kezd majd a jól bevált gázgrill nélkül. Erről azonban nem a versenyzők, hanem a vakszerencse döntött. Sorsolással dőlt el ugyanis, ki, melyik professzionális grillen süthet. A sorsolás mondhatni mindenki számára kedvezőtlenül alakult, mert senki sem az általa preferált grillsütőt kapta. Persze emiatt nem érdemes versenyzőinket sajnálni, több fordulón keresztül bizonyították, hogy bármely készülék mögé is kell beállniuk, a zsűrit biztosan finom falatokkal kápráztatják majd el.

A versenyzők közül Szilágyi Zoltánnak a Broil King Keg 5000-es faszenes grillsütőt, Schwarczenbarth Sándornak a Kamado Chef Prestige 1900-as kerámiagrillt, Péczeli Róbertnek a Kamado Joe Classic I kerámiagrillt, Tarsoly Lászlónak a Broil King Baron 340-es, míg Antal Gábornak a Broil King Baron 440-es gázgrillt sorsolták. Talán néhány versenyző úgy érezte, a szerencse elpártolt mellőle, ám ezen nem volt túl sok idő töprengeni, mert a grillek már felizzottak, és a második meglepetés csak ez után következett. Az alapanyagokat nem a versenyzők, hanem a szervezők válogatták össze, minden versenyző számára ugyanazt, így egyenlő eséllyel kezdhettek neki a sütésnek. Az alapanyagok közül kötelező volt a húsokat felhasználni: tarját, csirkecombot, és kétféle (marha és sertés) darált húst. A köretnek szánt zöldségek között szabadon válogathattak az indulók. A kosárban mindent megtaláltak, ami egy ínycsiklandó őszi ebéd hozzávalója lehet: sütőtököt, padlizsánt, salátát, paradicsomot, zellert, sárgarépát. A versenyzők néhány dologgal előre készülhettek a versenyre, magukkal hozhatták saját készítésű szószaikat, és kedvenc fűszereiket. Antal Gábor például 48 féle fűszert hozott otthonról, míg Péczeli Robi saját készítésű bbq szószával készült arra, hogy lenyűgözze a zsűrit. Abban is szabad kezet kaptak a versenyzők, hogy a háromféle húst három külön tálon hozzák-e a zsűri elé, vagy egy lakomát készítsenek belőlük.

Amint a sütés megkezdődött, a zsűri tagjai árgus szemekkel figyelték a versenyzőket. Egy-egy félmosolyból, vagy felhúzott szemöldökből már észre is vehette a szemfüles közönség, hogy a versenyző éppen valamit nagyon ügyesen készít elő, vagy valamit másképpen kellett volna a rácsra tennie. A zsűri tagjai természetesen nem tegnap kezdték a grillezést, Serényi Zsolt séf évek óta a belvárosban üzemeltet egy népszerű grill éttermet, Pataky Péter séf már a TV-ben is megmutatta, mindent tud a roston sütésről, és Kis Sándor, a Miele séfje időről-időre a versenyzők által használt professzionális grillsütőkön finomabbnál finomabb falatokkal kápráztatja el a grillezés rajongóit és persze a SpaTrend vásárlóit. Aki pedig a zsűritagok közül igazán mindent tud a grillekről és a BBQ-ról, az nem más, mint Vezse Roland, a SpaTrend ügyvezetője, a prémium grillsütők forgalmazója, és a Séf a Rácson Grillverseny megálmodója.

A versenyzőknek két óra állt a rendelkezésére, hogy a három húsféléből méltó verseny ételt készítsenek. A nagy sürgés-fogásban rendkívül gyorsan telt az idő, és hogy a vendégek se unatkozzanak, és főleg ne éhezzenek, amíg a versenyzők a verseny ételeket készítik, a Miele séfje, Bíró Botond Boldizsár olyan izgalmas fogásokat készített a fatüzelésű Ofyr grillen, mint az avokádós rántotta, a kagylós bruscetta, vagy a füstölt kacsamell.

A 2 órás verseny első órájában el is készült az első fogás a KEG-ben, így elsőként Szilágyi Zoltán állhatott a zsűri elé egy fantasztikusan omlós tarjával, és egy ribizliekváros mázas csirkével. Talán azért is mindig az első elkészült étel a legizgalmasabb, mert a zsűri tagjai ilyenkor árulnak el olyan apróbb trükköket, melyek minden hobbi grillszakács segítségére lehetnek. Ez most sem történt másként. Egy laikus számára teljesen észrevehetetlen hibát tárt fel a zsűri az első étellel kapcsolatban. Zoltán igazán ínycsiklandónak tűnő csirkecombjának alján apró, fekete foltokat fedezett fel a zsűri szakértő szeme. Mint kiderült, ezeket a látványt kevésbé, az ízélményt annál inkább befolyásoló foltokat az okozta a húson, hogy versenyző séfünk nem várta meg, míg a faszén teljes izzásba kezd, így a lecsöpögő zsiradék miatt a faszén ismét lángra lobbant, s a lángnyelvek feketére színezték a húst. Serényi Zsolt gyorsan rá is mutatott a kerámiagrillre, melyen Zoltán ekkor már a következő húst készítette, a Kamado Chef grillből sűrű fekete füst gomolygott. A séfek egymás szavába vágva nagy egyetértésben mondták, ha nincs arra idő, hogy megvárjuk az egyenletes parazsat, érdemes a faszenet a grill egyik oldalára tolni, és a másik oldalán sütni, hogy a lecsöppenő zsiradék miatt a szén ne lángolhasson. Ami fontos, ha minden jól csinálunk, a grillből nem áramlik ki látható füst.

A zsűriben ülő profi séfek megosztottak néhány titkot is, mivel érdemes kísérleteznie a hobbi grillszakácsoknak, ha a kertjükben esetleg egy-két gyümölcsfát kivágni kényszerültek.
Pataky Péter például a kérgétől megfosztott szilvafa különleges ízvilágát méltatta, míg Serényi Zsolt a szőlőtőke, vagy almafa használatát is ajánlja kipróbálásra, de abban mindegyik séf egyetértett, hogy a legkarakteresebb ízvilágot a bükkel és tölggyel érhetjük el.

Ez után gyors egymásutánban készültek az egyre izgalmasabb grillételek. Töltött sütőtök és padlizsán, grillen füstölt padlizsánkrém, keleti fűszerezésű grillezett fasírt golyók, szénhidrátmentes saláta „buciban” tálalt hamburger, saslik és tarjába göngyölt grillezett húsrolád is került a zsűri asztalára. Péczeli Róbert például a saját készítésű ajvár jellegű bbq szószával vette le a lábáról a profi séfeket, akik gyorsan meg is osztották egymással az általuk bevált bbq szósz receptjüket. Pataky Péter például az apróra vágott savanyú uborkára esküszik, sokféle szószt kipróbált már, de mindig visszatér ehhez a verzióhoz. Serényi Zsolt a mustár, majonéz és ketchup tökéletes arányát méltatta, és véleménye szerint, ha ezt sikerül elérni, akkor a fűszerezéssel már csak javítani lehet rajta. A séfek azt is elárulták, hogy az őszi időben oly népszerű sütőtökből, ha pürét szeretnénk készíteni, érdemes a tök felső részét felhasználnunk, így egységes és lágy pürét kapunk. A tök magházas részébe tölthetünk húst, amit például betöltés előtt érdemes kicsit meggrillezni, így lesz tökéletes az ízélmény.

Amikor a véghajrában az utolsó tál étel is tányérra került- a második óra utolsó percében, a zsűri visszavonulhatott, hogy értékelje a versenyzők teljesítményét. Az értékelés során elsődleges szempont volt a feltálalt húsok ízvilága és textúrája. Mint később a zsűri elmondta, az első helyezésről olyan döntés született, melyben teljes volt az egyetértés.

A zsűri a döntése során kizárólag a versenyzők a döntő napján nyújtott teljesítményét vette alapul. Ennek megfelelően Tarsoly László lett az ötödik, Schwarczenbarth Sándor a negyedik helyezet, így mindketten a SpaTrend 40.000 Ft értékű grill vásárlási utalványával térhettek haza. 

Szilágyi Zoltán vehette át a III. helyeztnek járó díjat, egy Kamado Chef 1200 Prestige faszenes grillsütőt.

A képen a győztes Antal Gábor, és Vezse Roland, a SpaTrend ügyvezetője a nyereménnyel, a Kamado Joe Classic II.faszenes grillel

A Séf a Rácson Grillverseny első díja tehát Antal Gábor és Péczeli Róbert között dőlt el. A döntő napján kettejük közül Antal Gábor bizonyult ügyesebbnek, így ő vihette haza a verseny fődíját, a Kamado Joe Classic II.márkájú faszenes grillt, míg a II. helyezet, Péczeli Róbert egy Broil King Baron 340 márkájú gázgrill készülékkel lett gazdagabb.

A verseny után a szakmai zsűri és a versenyzők hosszasan átbeszélték az egyes verseny ételeket, a legjobb fogásokat, a legjobban sikerült húsokat, és paersze a hibákra is kitértek, mert a Séf a Rácson egy olyan grillverseny, ahol még a legügyesebb séf is mindig tanul valamit.

Bár az idei verseny véget ért, a versenyzőknek már szombat délután volt tervük a jövő évi Séf a Rácson Grillversenyre, minden versenyző szeretne ismét indulni, mert a séf a rácson nem csupán egy verseny, hanem egy hetekig tartó kihívás, egy közösségi élmény és egy óriási grillparti is. Ha kedvet kaptál, már te is készülhetsz, mert 2020-ban is lesz Séf a Rácson, ahová bárki benevezhet, aki szeret grillezni, aki szívesen készít videókat arról, hogy milyen ételeket és hogyan készít a grillrácson, és persze aki szeretne egy nagy értékű grillsütőt nyerni, egyszóval bárki nevezhet, akinek szenvedélye a grillezés!