Ismerd meg a legújabb grill trendeket
- írta: Bácsalmási Katalin
- 2025.07.23
A grillezés művészete folyamatosan fejlődik, és 2025-ben sem maradunk újdonságok nélkül! Az elmúlt évek környezettudatossági, egészségtudatossági és technológiai fejlődése idén is markánsan érezteti hatását a grilltrendekben. Ha idén nyáron igazán stílusos és innovatív grillpartit szeretnél rendezni, érdemes megismerkedni a legfrissebb irányzatokkal.
Fenntarthatóság és növényi alapú grillezés
Az egyik legerőteljesebb trend továbbra is a fenntarthatóság és a növényi alapú étrendek térnyerése.
Innovatív növényi húsok: Felejtsd el a száraz zöldségpogácsákat! 2025-ben a boltok polcain és a grillrácsokon egyre kifinomultabb, ízben és textúrában is rendkívül meggyőző növényi alapú "húsok" (burgerek, kolbászok, csíkok) dominálnak. Ezeket a termékeket úgy fejlesztették ki, hogy tökéletesen utánozzák a hús élményét, de környezetbarátabb és etikusabb alternatívát kínáljanak. Érdemes kísérletezni az új generációs szejtán, borsófehérje vagy akár gomba alapú grilltermékekkel.
Zöldség-fókuszú gourmet ételek: A zöldségek már rég nem csak köretek. A grillezett zöldségek önálló, kifinomult fogásokká léptek elő. Gondolj grillezett karfiolsteakre fűszeres csicseriborsó szósszal, sült édesburgonya-nyársakra tamarind mázzal, vagy füstölt padlizsán krémekre friss fűszerekkel. A zöldségek előkészítésére, pácolására és fűszerezésére fordított figyelem idén kiemelten fontos.
Fenntartható tüzelőanyagok: A faszén és a gáz mellett egyre népszerűbbek a környezetbarátabb tüzelőanyagok, mint például az organikus faszén, a kókuszdióhéjból készült brikett vagy az újrahasznosított biomasszából készült pellet. Ezek nemcsak kisebb ökológiai lábnyomot hagynak, de sokszor egyenletesebb hőmérsékletet és kellemesebb füstízt is biztosítanak.
Technológiai innovációk
A modern technológia idén is megkönnyíti a grillezést és precízebbé teszi az eredményeket.
Intelligens grill eszközök: Az okostelefonnal vezérelhető hőmérők már alapnak számítanak, de idén jönnek a komplett intelligens grillező rendszerek, amelyek képesek önállóan szabályozni a hőmérsékletet, értesítéseket küldenek, ha az étel elkészült, és akár receptjavaslatokat is adnak az elkészíteni kívánt fogáshoz. Ismerd meg a Broil King iQue grill készülékeit, melyek a legintelligensebb készülékek a piacon.
Infravörös grillezés: Az infravörös égők egyre elterjedtebbek. Ezek rendkívül gyorsan és egyenletesen hevítenek, magasabb hőfokot érhetnek el, ami tökéletes kérget ad a húsnak vagy zöldségeknek, miközben belül szaftos marad. Ideális megoldás a gyors és intenzív sütéshez.
Beépített füstölők és pellet grillezők: Egyre több gyártó kínál olyan kombinált grillt, amely beépített füstölő funkcióval is rendelkezik, vagy kifejezetten pellet tüzelésű grillezőket, amelyekkel alacsony hőmérsékleten, hosszan lehet füstölni, komplexebb ízeket teremtve. A Broil King pellet grilljei egyszerűen kezelhető, páratlan grill készülékek, melyekkel garantált a nagyszerű íz és a sikerélmény.
Globális ízek és különleges pácok
Utazásaink és a kulináris sokszínűség iránti nyitottságunk a grillrácsra is kiterjed.
Ázsiai fúzió: A koreai BBQ, a japán yakitori vagy a thai ízek egyre népszerűbbek. Próbálj ki szójaszósz, gyömbér, szezámolaj és chili alapú pácolásokat, vagy készíts nyársakat marinált tofuval, shiitake gombával és újhagymával. A kimcsi vagy a szecsuáni bors adhat egy extra csavart.
Mediterrán hangulat: A friss, könnyed mediterrán ízek sosem mennek ki a divatból. Fokhagyma, citrom, olívaolaj, rozmaring, kakukkfű és oregano alapú pácok kiválóak halakhoz, csirkéhez és zöldségekhez.
Latin-amerikai inspiráció: A chimichurri szósz, a citrusos marinade-ok és a füstölt, pikáns ízek jellemzik a latin-amerikai grillt. Kísérletezz a chipotle paprikával, korianderrel és lime-mal.
Fermentált ízek: A probiotikus és fermentált élelmiszerek népszerűsége a grillezésre is átgyűrűzik. Gondolj fermentált zöldségekre a grillezett húsok vagy zöldségek mellé, vagy akár fermentált szósszal meglocsolt grilltermékekre.
Kreatív italok és desszertek a grillről
A grillezés nem áll meg a főételeknél!
Grillezett koktél összetevők: A grillezett gyümölcsök (citrom, lime, ananász, őszibarack) karamellizált íze remekül passzol koktélokba, limonádékba. Készíts egy füstös, grillezett ananászos margaritát vagy egy sült citromos gintonicot.
Grillezett desszertek: A grillezett gyümölcsök (barack, ananász, banán) vaníliafagyival vagy mascarpone krémmel már klasszikusnak számítanak, de próbálj ki grillezett brownie-t öntöttvason, vagy grillezett fánkot fahéjas cukorral. Akár pizzát is süthetsz édes feltétekkel a grillen.
2025-ben a grillezés tehát több mint egyszerű ételkészítés: egy élmény, egy kulináris felfedezőút, ahol a hagyományok találkoznak az innovációval. Merj kísérletezni, légy nyitott az új ízekre és technológiákra, és garantáltan te leszel a nyár grillmestere!