Papírban sütés a grillen, a legújabb varázslat

A különböző grilltechnikák közül elsősorban Ázsiában terjedt el az en papillote, vagyis a papírban sütés. A papírt nem szó szerint kell érteni, hiszen a banánlevélben vagy bármilyen más levélben sütött ételt is így nevezik. A módszert a modern konyha is alkalmazza.


Régen az edények helyettesítőjeként használták a természetben talált nagy növényi leveleket, amelyekbe bebugyolálták a sütni való ételt. A tűztől ezáltal elszeparált és védett étel anélkül sülhetett, hogy a megégésétől tartani kellett.

Ma már főként azért alkalmazzák, mert a zárt zacskó bent tartja a nedvességet, és az étel porhanyósabb, szaftosabb lesz. Legismertebb képviselője itthon a fóliás hús vagy a fóliába tekert parázsban sült krumpli, mely a zacskóban lévő gőztől szinte megfő. A zacskóként használható sütőzacskó, papírzacskó (ezt érdemes sütőpapírból készíteni) vagy alufólia. Ebből kell egyfajta kosárkát létrehozni, amelybe belehelyezheti az ételt és az ízesítőket. A szélein szorosan zárt batyu ezután felkerülhet a grillre, ahol bátran magára is hagyható akár egy óráig is.

Ezzel a technikával készíthetsz csirkét, rákot, zöldséget, halat vagy egyéb tengeri herkentyűket. Ízesítéshez használj sót, borsot és zsiradékot (olajat vagy vajat). Ha többféle ételt sütsz egyszerre, azokat mindig egymásra pakold, hogy az ízek jobban keveredjenek és átjárják egymást.

És végül, mindig legyél nagyon óvatos a batyu kinyitásakor. A bezárt gőz és nedvesség kiáramlásakor rendkívül forró lehet, ami balesetveszélyes!