Papírban sütés a grillen, a legújabb varázslat láthatod a varázslatot

A különböző grilltechnikák közül elsősorban Ázsiában terjedt el az en papillote, vagyis a papírban sütés. A papírt nem szó szerint kell érteni, hiszen a banánlevélben vagy bármilyen más levélben sütött ételt is így nevezik. A módszert a modern konyha is alkalmazza.


Régen az edények helyettesítőjeként használták a természetben talált nagy növényi leveleket, amelyekbe bebugyolálták a sütni való ételt. A tűztől ezáltal elszeparált és védett étel anélkül sülhetett, hogy a megégésétől tartani kellett.

Ma már főként azért alkalmazzák, mert a zárt zacskó bent tartja a nedvességet, és az étel porhanyósabb, szaftosabb lesz. Legismertebb képviselője itthon a fóliás hús vagy a fóliába tekert parázsban sült krumpli, mely a zacskóban lévő gőztől szinte megfő. A zacskóként használható sütőzacskó, papírzacskó (ezt érdemes sütőpapírból készíteni) vagy alufólia. Ebből kell egyfajta kosárkát létrehozni, amelybe belehelyezheti az ételt és az ízesítőket. A szélein szorosan zárt batyu ezután felkerülhet a grillre, ahol bátran magára is hagyható akár egy óráig is.