Természetes nyársak a grillre

Nyársonsültet készítene, de nincs otthon elég nyárs? Nem kell többé az utolsó pillanatban a boltba rohangálni, helyettesítheti a professzionális nyársakat fűszerekkel is. Jöjjenek a példák!


Rozmaring

A karakteres ízű fás szárú fűszernövény kiválóan alkalmas a nyársak kiváltására. Bár annyira nem hatékonyak a hús, krumpli rögzítésében, mint a v-alakú fémnyársak, a feladatukat teljes mértékig ellátják. Sőt, az ételhez sajátos aromájukat is hozzáadják, így a praktikusság mellett a fűszerezésben is segédkeznek. Nagyobb húsokhoz több rozmaring ág is használható, hogy az ízek áthatóbbak és a fogás könnyebb legyen.

Kakukkfű

Ha sikerül igazi kakukkfüvet beszerezni, akkor ez a fás szárú fűszerféle is alkalmas a nyársak kiváltására. A rozmaringhoz hasonlóan, a nyársként használt részről szedje le a leveket (ezeket a páchoz felhasználhatja), míg a tetején hagyja meg a zöld részeket is. Az így kapott nyársakat halak, sajt és húsok sorba rendezéséhez is segítségül hívhatja. Ha a kertben lévő fűszert szeretné későbbre eltenni, akkor a leszedett, megmosott és ágaira szétszedett kakukkfüvet egy zacskóba téve fagyassza le felhasználásig.

Fahéj

Bár bevállalós grillezők húsokkal is párosíthatják, ez a „nyárs” inkább az édességek sütésekor jöhet jól. A fahéj minden gyümölccsel kellemes ízharmóniát alkot, ezért bátran alkalmazható vegyes nyársaknál is. Ha alma, körte, szilva, barack sül a grillen egy hosszabb, egész fahéj segítségével gyerekjáték gyümölcskebabot készíteni.