A szinte fekete cseresznyéből készült illatos, darabos és reggelihez, süteményhez is ideális lekvár a grill oldalégőjén is elkészül, amíg a nagy rácsokon sül a finom ebéd.

Borbás Marcsi biokertjében grillen készül a lekvár is

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 2

Borbás Marcsi biokertjében grillen készül a lekvár is

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1,5 kg fekete cseresznye
  • 0,5 kg áfonya
  • 1 kg befőző cukor
  • fél db citrom

Elkészítés:

  1. Magozzuk ki a cseresznyét, majd keverjük össze az áfonyával.
  2. Egy nagyobb edénybe tegyük a gyümölcsöt és öntsük rá az össze cukrot. Forgassuk össze az egészet, egy kicsit nyomkodjuk is meg, hogy eressze a levét és kicsit a gyümölcshús is törjön meg.
  3. Ezután tegyük félre pihenni, amíg levet ereszt. (Ebből a léből készülhet a finom házi szörp, de benne is hagyhatjuk a lekvárban.)
  4. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk darabosnak a lekvárt, hagyhatjuk teljesen egészben vagy egy botmixerrel össze is turmixolhatjuk részben vagy egészben.
  5. Ezután tegyük fel főni az oldalégőre és befőző cukor utasításai szerint főzzük egy rövid ideig. Mivel ez a cukor pektint is tartalmaz, hamar besűrűsödik majd a lekvár.
  6. Mielőtt üvegekbe töltenénk, adjuk hozzá egy fél citrom kifacsart levét, hogy egy kevés savasságot is csempésszünk az ízkavalkádba.
  7. Üvegekbe töltve, lassan hűtsük ki.