3 eset, amikor tilos a szauna

A szauna kifejezetten jót tesz az egészségnek. Számos pozitív hatást élvezhet az, aki rendszeresen keresi fel a finn vagy akár az infraszaunát. Csakhogy nem mindenkinek tesz egyaránt jót az extrém forráság. Mikor érdemes hanyagolni a szaunázást?


1. Ittasan

Sokan esküsznek a forró szauna és a hideg sör kombinációra, de az alkohol nem való ebbe a helyiségbe. A szervezet számára túl nagy megterhelést jelent az ittasan végzett szaunázás, mert az alkoholtól kitágult erek túl hamar melegszenek fel, így felléphet túlmelegedés. A tágult erek alacsony vérnyomást eredményeznek, ami a rosszullét és ájulás kockázatát hordozzák magukban.

 

2. Lázasan

Hasonló a helyzet a lázas megbetegedésekkel is. Kisebb náthák esetén a szauna kifejezetten jótékony hatású, de ha már láz is tapasztalható, akkor ki kell hagyni ezt a tevékenységet. A test ilyenkor alapból melegebb, és ha erre még mesterségesen is rádolgozik, a szív olyan plusz megterhelést szenved el, ami nem egészséges.

3. Szívbetegen

Épp ezért bizonyos szív. és érrendszeri betegségek, valamint néhány gyógyszer rendszeres szedése esetén sem ajánlott a szaunázás. A test melegedése és erre reakcióként adott lehűtés edzi a szívet, de az ha a szín nem egészséges, ez túl sok lehet egyszerre. Mindig egyeztessen kezelőorvosával mielőtt belevágna a rendszeres szaunázásba.