Sörös felöntés a szaunában

A szauna forráságát sörrel csillapítani nem új ötlet. A finneknél gyakran kerülnek elő a jól behűtött sörösüvegek, dacára annak, hogy az alkoholt és a szaunázást nem ajánlják együtt. Mit tehet az, aki biztonságosan élvezné a sört?


A különféle szaunaszeánszok változatos anyaghasználata a keblére ölelte a sört is, és biztonságos módon vonta be a szaunázásba. A sört ilyenkor tehát nem megisszák, hanem felöntés formájában a kövekre kerül, ahol aztán illatos gőzzé válva kényezteti a bőrt és az orrot. Hogyan működik?

A sörös felöntésnél nem kell sok szabályt követni, így bárki kipróbálhatja akár saját otthonában is. Ha másokkal is osztozik a helyiségen, akkor mindig beszélje meg velük a felöntés lehetőségét, mert nem mindenki szeretne sörgőzben "pácolódni". Ha zöld utat kap a társaktól, akkor már nincs is más feladat, mint a sört a vízzel összekeverni. Az illóolajokhoz hasonlóan, a sör sem kerülhet hígítatlan formában a kövekre, mert kesernyés illata lesz és a legkevésbé sem csábító füstje.

A vízzel keverve viszont egy frissen sült kenyérre emlékeztető élesztős, kovászos illatfelhő lepi majd be a szaunát, ami ha nem is hűti le a testet, a léleknek és bőrnek még is jót tesz.