3 ok, amiért télen sem érdemes hanyagolni a szaunázást

Bár télen nem nagyon kell propagálni a szaunázást, hiszen, amikor a kinti hőmérséklet leesik vagy éppen hatalmas vihar tombol, a szauna meghitt melege több, mint csábító, azért mi mégis összeszedtünk három olyan indokot, ami meggyőzhet arról, hogy beiktasd a szaunát a legsűrűbb hétköznapokba is!


Jobb lesz tőle a kedved!

Nehéz hétnek nézel elébe? Vagy csak már eleged van a hidegből, szélből és esős, nyirkos időből? Akkor a szauna garantáltan feldobja a napodat. Akár reggel, akár napközben, akár este ülsz be egy szaunaszeánszra, feltölt majd energiával és feljavítja a kedélyállapotodat. Nemcsak azért érzed majd jobban magad, mert abban a tudatban hajthatod álomra a fejed, hogy ma is tették valamit az egészségedért, de a melegben eltöltött izzasztó percek segítenek az endorfin termelésben is, így a téli depresszió és rosszkedv hatékony ellenszerei. Ezenkívül segít relaxálni és önmagadra koncentrálni, ami ugyancsak jótékony hatású ebben a rohanó világban.

Segít az egészségmegőrzésben!

A rendszeres sportolást nehéz a téli időszakban beiktatni, különösen, ha a kültéri változatokat részesíted előnyben, mint a futás vagy a biciklizés. Egy-egy edzés kihagyása persze nem tragédia, de megtörheti a motivációs lendületet és rátesz egy lapáttal a negatív gondolatok vagonjára. A szaunában viszont úgy is tehetsz az egészségedért, hogy közben nem kell a kinti időjárással törődnöd és közben melegben lehetsz. Ugyan egy szaunás szekció nem helyettesíti a teljes körű edzést, de ahhoz nagyon hasonló folyamatokat indít el a testben: megdolgoztatja a szívet és az érrendszert és oxigéndús vért szállít az izmokhoz. Ráadásul meg is izzaszt, ami a méregtelenítésben játszik kulcsfontosságú szerepet, így testben felfrissülten hagyhatod el a forró kabint.

Enyhíti a megfázásos tüneteket!

A téli megfázást elkerülni felér egy kisebb csodával, így a legtöbbünk szenved legalább egy-két megfázásos tünettől a téli időszak alatt. Folyó orr, kaparó torok, fájdalmas ízületek, ezek azok a tünetek, amelyek nélkül bárki meglenne, és a szauna segítségével ezt el is érheti. A meleg segít megfékezni a testben tomboló kórokozók szaporodását, kitisztítja a légutakat és csökkenti az izomfájdalmakat. Mivel a szaunázás erősíti a szervezetet és annak ellenálló képességét, így a szauna pozitív hatásait a melegből kilépve is tovább élvezheted.

Mi van akkor, ha nem szereted a forróságot? Sokan találják fullasztónak a 80-90 fokra felfűtött helyiségeket, de emiatt nem kell lemondanod a felsorolt pozitívumokról. Finn szauna helyett, válassz infra változatot, ami sokkal alacsonyabb és kellemesebb hőfokkal dolgozik és hatása nagyon hasonló a forró, finn szaunáéhoz!