Minden, amit a szaunás felöntésről tudni akartál

A szauna pozitív egészségügyi hatása tovább fokozható a vizes felöntéssel akár kezdőként, akár rendszeres szaunázóként lépsz be a forró helyiségbe. Szeretnél többet megtudni a módszerről és annak hatásairól? Akkor a legjobb helyre jöttél! Mondjuk mit kell tudni a szaunás felöntésekről!


Mit jelent?

A szaunás felöntés egy szabadon választható (bár fölöttébb ajánlott) tevékenység, amit a finn szaunákban végezhetsz. A felöntés révén az alapvetően száraz levegőjű helyiséget megtöltheted forró gőzzel, ami rövid ideig beborítja az egész szaunát.

Hogyan csináld?

A felöntés lényege, hogy a szauna melegét adó felforrósodott kövekre vizet locsolsz. A víz pillanatok alatt gőzzé válik, egy időre még melegebb hőérzetet nyújtva. A finn szaunák leggyakoribb kiegészítője (gyakran benne van az alapcsomagban) a víz tárolására szolgáló fa vödör és víz adagolását megkönnyíti fa merőkanál.

Hideg vagy meleg víz?

Az igazi szaunázók a hideg vízre esküsznek, de a szaunában már enyhén felmelegedő langyos vízzel is ugyanúgy dolgozhatsz. Az alapvető különbség a kettő között csak annyi, hogy milyen gyorsan és mennyi gőzt fejleszt. A hideg víz párolog el gyorsabban, nagyon gőzfelhőt eredményezve, emiatt kedvelik jobban a rutinos szaunázók.

Mennyi vizet használj?

Ez teljes mértékben egyéni preferencia. Kezdetben érdemes egy kanál vízzel kísérletezni, hiszen a szauna forróságát még gőzzel tetézni nem mindenki számára kellemes élmény elsőre. A levegő hirtelen még fojtóbbá és melegebbé válik, ezért érdemes lassan hozzászoktatni a szervezet a gőzzel teli szaunához.

Miért csináld?

A felöntés használata igaz, hogy opcionális, de nagyon is ajánlott, hiszen rengeteg pozitív hatása van. A gőz jót tesz a bőrnek és a légutaknak is. A belélegzett gőz az inhaláláshoz hasonlóan megnyugtatja a légutakat és nedvesen tartja a nyálkahártyákat, ami különösen megfázás esetén hoz enyhet a testnek. A meleg gőz a bőr pórusait is tágítja és élénkíti a bőrfelszín közeli erek véráramlását. Ezzel egyrészt tovább fokozható az izzadás, aminek tisztító jellege van, másrészt edzi a bőrt és a véredények rugalmasságát fokozza.

Mit adj a vízhez?

Mivel a felöntéssel az egész szaunát egy nagy inhalátor berendezéssel változtathatod, ezért kár lenne csak a gőz erejére támaszkodni. A vizet keverheted különféle illóolajokkal is, hogy azok értékes anyagai is segítség a szervezet megnyugtatását, regenerációját vagy élénkítését. A fertőtlenítő hatású eukaliptusz a testet és a szaunát is segíti megszabadítani a kórokozóktól. A kamilla nyugtat és csökkenti a gyulladást, míg a menták élénkítenek. A finnek azonban a nyírfaolajra esküsznek, aminek ugyancsak rengeteg pozitív tulajdonsága van, így te sem jársz rosszul, ha azt választod!

Hogyan adagold?

Ha szeretnéd kihasználni az illóolajok hatását, akkor egy fél vödör vízhez csepegtess 5-10 cseppet a kiválasztott olajból, majd jól keverd el az egészet és már merheted is a vizet a forró kövekre.
Ezután ülj vissza és lélegezz mélyeket, hogy egész testedet átjárhassa a gyógyító gőz. Ha kevésnek találtad az adagot, locsolj még több vizet a kövekre.

Mit illik?

A felöntés mennyisége és illatosítása teljesen rajtad múlik, ha egyedül ülsz a szaunában. Ha másokkal osztozol a kellemes forróságon, akkor mindig kérdezd meg őket, hogy szeretnék-e élvezni veled együtt a forró gőzt vagy sem. Nem mindenki bírja egyaránt jól a hirtelen jövő forróságot, legyél tekintettél szaunás társaidra is! Ha nem akarsz idegenekkel osztozni a szaunázás élményén, szerezd be saját egységedet és akár naponta élvezheted a szaunázás lazító hatását.