3 teendő szaunázás utánra

A szaunázás pontos lépéseiről és viselkedési szabályairól már többször is írtunk, de fontos megjegyezni, hogy a szeánsznak nincs vége azzal, hogy kilépünk a forró helyiségből. A szervezetnek vissza kell állnia a normál működésre az extrém meleg okozta túlhajtás után, amiben ez a 3 teendő segít.


Hideg zuhany

A forróságból kilépve egyből jöhet a hideg zuhany. Ezt lehet hideg vizes fürdőre, netán jeges borogatásra cserélni, a lényeg, hogy a test minél gyorsabban, a nagy hőkülönbség következtében, lehűljön. A gyorsaság fontos szempont, hiszen ez járul hozzá az immunrendszer edzéséhez, a hideg pedig segít összehúzni a kitágult pórusokat, ami egyszer s mind a bőr rugalmasságát is fokozza.

Folyadék pótlás

A lehűlés utáni második lépés a kiizzadt nedvesség visszajuttatása a testbe. Enélkül a dehidratáció rosszullétet, fejfájást, szédülést okozhat és a bőr is viszketővé, szárazzá válhat. A legjobb választás ilyenkor egy nagy pohár víz. vagy kettő.

Ásványi anyagok pótlása

Az izzadsággal együtt ásványi anyagok is bőven távoznak a szervezetből, amelyek pótlására már nem elég a sima víz. Persze ezt is érdemes folyadékként bevinni, hiszen szaunázás után fél óráig még jobb nem terhelni a gyomrot étellel. A megoldás a zöld smoothie lehet, mert a zöldségek rengeteget tartalmaznak magnéziumból, kalciumból és káliumból.