Emiatt tilos a fürdőruha a szaunában

A finnek általában a meztelen szaunázást részesítik előnyben, részben spirituális, részben gyakorlati okokból. A miértek az idő múlásával sokat változtak, de a meztelen szaunázásnak most is van létjogosultsága.


A szauna a spirituális megtisztulás helye, ahol szó szerint levetkőzhetjük mindazt a rosszat, ami a külvilágban ránk rakódott. A meleg és az ezzel járó izzadás átmossa a szervezetet és az elménk megszabadulhat a nyomás alól. A felszabadulás azonban nem mindenkinek megy könnyen, pláne nem, ha ehhez egy idegenekkel teli helyiségben kell csupaszon ücsörögni. A fürdőruha mégsem ajánlott viselet.

Ennek nagyon prózai okai vannak, melyek a wellness medencék tisztítószereivel függnek össze. A szaunázásra általában a medence vagy a jakuzzi felkeresése után kerül sor, ekkorra viszont a fürdőruha már magába szívta a vízben található kemikáliákat. A legtöbb helyen még ma is klórral végzik a fertőtlenítést, ami hosszú távon nem tesz jót a fürdőruha anyagának, és a szervezetnek sem. A melegben a fürdőruhából elpárolgó víz révén olyan anyagok is felszabadulnának, amelyek irritálhatják a légcsöveket és a tüdőt. Ha tehát zavar a meztelenség, használj törülközőt, fürdőlepedőt vagy tiszta és száraz fürdőruhát. A vizeset pedig, hagyd meg a következő csobbanáshoz.