Hány fokos szauna a biztonságos?

A szaunák hőfoka nem kizárólag kényelmi kérdés, bár itt is megfigyelhetünk preferenciákat. A finn szaunák esetében olyan magas hőmérsékletről beszélhetünk, ami már kockázati tényező lehet. Nem mindegy tehát mennyire állítja a hőfokszabályozót!


A szauna hőmérsékletének beállításakor figyelembe kell venni a szaunázók fizikai állapotát. Ha valaki sem a terhesség alatt, sem egészségügyi problémái miatt nem szeretne lemondani a szaunáról, feltétlenül konzultáljon szakemberrel mielőtt a forró helyiségbe lépne. Az egyéni esetek ellenére általánosan megfogalmazható, hogy terhesség esetén a 70 C fokot, míg szívbetegség esetén a 80 C fokot nem érdemes semmiképpen átlépni, és ezt is csak pár percig élvezzék a szaunázók.

A teljesen egészséges és gyakorlott szaunázó számára a 80-100 C fok közötti érték az ideális. Mivel a szaunában lévő hőfok lassan kúszik felfelé és lassan is megy le, ezért a pár perces hőfok emelés legkönnyebben nem a berendezés bekapcsolásával, hanem a gőzzel érhető el. A forró kövekre való víz locsolás azonnal forró gőzt fejleszt, amely gyorsan beburkolja az egész helyiséget. Ezzel pár percre még forróbb hőérzetet vált ki, ami hamarosan elenyészik, és minden visszaáll a gőz előtti állapotra. 

Érdemes a gőzzel és az alaphőfokkal is játszani egy-egy szaunázás alatt, hogy mindenki kitapasztalhassa a számára legideálisabb körülményeket.

Címkék: