Milyen illatokat használj a szaunában?

A téli időszakban egyre többen ölelik magukhoz a szaunázás nemes hagyományát, és milyen jól teszik! A finn szauna erősíti az immunrendszert, jót tesz a bőrnek, a tüdőnek, az érrendszernek és a jókedvet is stimulálja. Aromaterápiával pedig mindez tovább fokozható!


Az aromaterápia és a szauna kapcsolata nagyon régre nyúlik vissza. Kezdetben a fenyő és a nyír volt a vezető illat, elsősorban természetes formájukban, faágként jelentek meg a szaunázás során. A nyírfaágakból kötött virgács még a mai napig megtalálható az elszánt szaunások kelléktárában. Az esszenciális olajok megjelenésével aztán kinyílt a világ és a szaunában használt illatok száma megnőtt. Mit és hogyan érdemes használni a forróságban?

Az illat kiválasztása erősen függ az egyéni preferenciától és a céltól, amiért az aromaterápia mellett döntöttünk. Izomfájdalmak gyötörtnek vagy egy náthás időszak közepén szaunáznál? Akkor az eukaliptusz friss, édeskés illata lesz a válasz. Ha inkább a stresszcsökkentés, a megnyugvás és szó szerinti "fellélegzés" a cél, akkor a természetet idéző fenyő vagy levendula lehet a megoldás. Ha úgy érzed bujkál benned valami betegség, akkor a nyír fertőtlenítő hatását élvezd, fájdalomcsillapításra és élénkítésre pedig a citrusos illatok a megfelelőek.

Bármelyiket is válaszd, minden esetben a szauna felöntővizébe csöpögtess a kiszemelt olajból, sose öntsd azt közvetlenül a forró kövekre. Az illatos gőz belengi majd a szaunát, átjárja a bőrödet, tüdődet, és belsőleg is alkalmaznád, a kiválasztott illathoz hasonló ízesítésű teát is bevihetsz magaddal a szaunába. Így legalább egyszerre hidratálsz is!