Miért kötelező a zuhany a szauna előtt?

Hogy szauna után kell-e zuhanyozni, az nem is kérdéses. A lehűlés a szauna élmény szerves része, ami után jól esik majd egy melegebb zuhany, ami lemossa az izzadságot is. Csakhogy az igazi szauna szakértők szerint a szaunázás előtt is kötelező a zuhany. Miért is?


Mindegy, hogy reggel, egy fárasztó nap után vagy az edzést követően veszed az irányt a szauna felé, mielőtt belépnél, le kell zuhanyoznod. A teljes szaunaélmény megéléséhez és hogy a tested a legtöbbet profitálhasson a wellnessből, fel kell szabadítanod a pórusaidat. Mivel a szauna élmény első része nagy részben a felhevülésből és az izzadásból áll, ezért kiemelten fontos, hogy ne tömítse el semmi a pórusokat, ne legyen semmi a bőrödön.

Az éjszakai kiválasztás eredményeként bőrre kiülő anyagoknak, az edzés alatti izzadás nyomainak vagy a napi szennyeződéseknek és sminknek is mennie kell. A szauna előtti zuhanyozással megtisztíthatod a bőrödet, ami rendeltetés szerűen hűti majd a tested a megfelelő izzadással. Ha a bőr nem tud rendesen lélegezni, akkor az izzadás sem lesz kielégítő, nem tud rendesen kiválasztani a szervezet, ami nemcsak a szauna hatás pozitívumait akadályozza, de akár kellemetlen bőrtüneteket is okozhat.

Ezért mindenképpen tiszta, sminktől, krémektől és lehetőleg ruhától mentesen lépj be a szaunába, hogy semmi ne akadályozza a bőrödet a légzésben. Közösségi szaunában ezt nem mindig tudod megtenni, de a saját kertedben, lakásodban elhelyezett forró helyiségben, a szégyenlősebbek is megadhatják a módját a szaunázásnak.